Головна Новини Суспільство події Компанія Ілона Маска співпрацюватиме із Україною з питань космосу: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Компанія Ілона Маска співпрацюватиме із Україною з питань космосу: подробиці

Запуск космічного апарату можливий вже у цьому році

6 березня 2021, 16:44
Поділіться публікацією:

Найамбітніші мрії українців стосовно підкорення космічних просторів зовсім скоро можуть перетворитися на реальність. За повідомленням народного депутата Дмитра Наталухи, українська влада попередньо домовилася про запуск вітчизняного супутника "Січ 2-1" на земну орбіту із допомогою компанії SpaceX, що належить винахіднику Ілону Маску.

Компанія Ілона Маска співпрацюватиме із Україною з питань космосу: подробиці

Україна може запустити супутник "Січ 2-1" вже до 30-річчя Незалежності завдяки Маску. Фото із відкритих джерел

Як пояснив Наталуха, котрий очолює парламентський комітет з питань економічного розвитку, тема запуску "Січ 2-1" обговорювалася у високих кабінетах уже не один місяць. Активно у цьому напрямку почали працювати із березня 2020 року, щоправда вартість такої задумки тоді варіювалася у ціновому діапазоні від 8 до 12 мільйонів доларів. Шляхи реалізації надаамбітної ідеї спільно шукали представники Міністерства економіки, парламентського комітету на чолі з Наталухою, конструкторського бюро "Південне" та, звісно, команда Держкосмічного агенства.

"Щоб зрозуміти всю серйозність намірів, варто згадати, що тодішній очільник Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко під камери пообіцяв знайти в обласному бюджеті 1 млн. доларів США на запуск супутника, якщо цей проект зрушить з місця", — згадує Наталуха у своєму дописі на Facebook.

І хоча мрія здавалася нездійсненою, наприкінці 2020 року українські чиновники вийшли на контакт із американською компанією SpaceX, творцем якої є знаменитий Ілон Маск. І справи пішли вперед семимильними кроками.

Компанія Ілона Маска співпрацюватиме із Україною з питань космосу: подробиці - фото 2

Як пояснює Дмитро Наталуха, на сьогодні можна стверджувати, що Україна попередньо погодила із організацією тонкощі ймовірно укладеного контракту. При цьому ціна запуску фантастично знизилася, щонайменше увосьмеро — тепер "Січ 2-1" може полетіти до космосу всього за 1 мільйон доларів.

Уже найближчим часом відповідні документи можуть бути підписані, тож залишиться тільки вирішувати різноманітні поточні питання, що стосуються непростої процедури подорожі до орбіти.

"Якщо всі технічні перешкоди будуть подолані і профільне міністерство все зробить вчасно — супутник справді буде запущений у рік 30-ліття Незалежності України, — переконаний нардеп, додавши наостанок доволі оптимістичне: — Космос буде або українським, або його не існує".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що космічний корабель Starship, одна із розробок Ілона Маска, не витримала повторного запуску. Причини вибуху технологічного дива можна дізнатися у нашому матеріалі.

Також на порталі знайдеться публікації стосовно того, як Ілон Маск примудрився втратити за день 15 мільярдів доларів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

PR

7 березня 2021, 10:25

"винахіднику Ілону Маску". Він бізнесмен чи менеджер і нічого не винаходив


Новини