Китай відхрестився від "безмежної дружби" з Росією: подробиці ISW

Пекін підкреслив, що не підтримує розв'язану Путіним війну проти України

На тлі заяви офіційного Пекіна, який відхрестився від "безмежної дружби" Росії та Китаю президент РФ Володимир Путін спробував врятувати ситуацію, зобразивши Росію як шановану у світі державу, з інтересами якої багато країн намагаються зважати. Як повідомляє видання "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські експерти зазначили, що 5 квітня російський диктатор Путін провів онлайн-зустріч із врученням вірчих грамот главам 17 дипломатичних місій, у ході якої відзначив тісні відносини Росії із Сирією та співпрацю з Асоціацією держав Південно-Східної Азії.

Тоді ж російський президент зазначив, що Сирія є надійним партнером і намагався звинуватити Захід у війні РФ проти України та геополітичному протистоянні з Москвою.

Як пояснюють у звіті, таким чином Володимир Путін намагався зобразити Росію як шановану світову державу на тлі виступу посла Китаю в ЄС Фу Цуна, який назвав "риторичним прийомом" спільну заяву Москви та Пекіна про "безмежну дружбу".

Крім того, дипломат додав, що Китай не підтримує війну РФ проти України і не надає Кремлю зброї, наголошують у ISW.

"Слова Фу погоджуються з оцінкою від 21 березня про те, що Путін не зміг отримати вигоди від безмежного двостороннього партнерства, на яке сподівався під час зустрічі з главою Китаю Сі Цзіньпіном 20-22 березня", - підсумували фахівці.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чого прагне Кремль, розміщуючи ядерну зброю в Білорусі – чи є реальна загроза для світу. Експерти детально проаналізували ситуацію в інтерв'ю ексклюзивному нашому виданню.