Кирило Сазонов: є тільки один спосіб українцям розраховувати на солідну пенсію

Підвищення пенсійного віку може врятувати ситуацію

Підвищення пенсійного віку - єдиний на сьогоднішній день спосіб істотно підняти пенсії в Україні. Ні другого, ні третього просто не дано і бути не може. Як передає видання "Коментарі", про це пише у себе в Facebook відомий український політолог Кирило Сазонов, коментуючи слова міністра фінансів України Сергія Марченка в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" про те, що на солідну пенсію за нинішньої ситуації українцям розраховувати не варто.

За словами Кирила Сазонова, можна, звичайно, довго обурюватися словами міністра Марченка і робити круглі очі, але "демографічна криза" - це не просто словосполучення, це реальність, яка у нас вже не перший рік. Якщо на одного працюючого в Україні припадає один пенсіонер, то ніяк солідною пенсія бути не може. Вона буде маленька.

Кирило Сазонов вважає, що не врятує ситуацію зростання податків і навіть боротьба з тінню. Це все призведе до того, що частина людей, які отримували за свою роботу гроші буде сидіти без роботи, тому що не впорається з адміністративним тиском, а інша частина просто збере валізи і відправитися за кордон. Від цього фарби життя тільки потьмяніють. Найцікавіше, що ситуація не залежить від того, хто сьогодні на Банковій, хто в кріслі прем'єра або мера того чи іншого міста. Все впирається в демографію і способів вирішити проблему, що склалася немає, тому як завтра бум народжуваності не трапиться.

Політолог підкреслює, є єдиний швидкий спосіб досягти зростання пенсії - це підвищення пенсійного віку, коли математично зміниться співвідношення тих, хто платить до Пенсійного фонду і тих, хто отримує. Правда і тут є мінус - скоро пенсійний вік в Україні може стати вище середньої тривалості життя.

Сазонов вважає, що вирішити проблему можна, скориставшись ідеєю президента Зеленського про те, щоб повернути в Україну заробітчан, але це можливо тільки, якщо у нас будуть зарплати рівня Польщі та Німеччини і бізнесу буде працювати комфортніше, ніж в Європі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - пенсія в Україні зросте в два рази: в уряді знайшли рішення.