Головна Новини Суспільство події Карантин в Україні: навіщо потрібні обмеження у вихідні і чому вони працюють не для всіх
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин в Україні: навіщо потрібні обмеження у вихідні і чому вони працюють не для всіх

Плани влади на новорічно-різдвяний період в Україні розходяться. З одного боку, кажуть про те, що потрібно вводити більш жорсткі обмеження, щоб перешкодити поширенню коронавірусу, а з іншого - планують масу святкових заходів

30 листопада 2020, 20:02
Поділіться публікацією:

В Україні в останні кілька тижнів влада активно обговорює нові карантинні обмеження, які повинні зменшити темпи поширення коронавірусу. Зараз діє карантин вихідного дня, коли в суботу та неділю працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки та ветеринарні аптеки. Влада прийняла рішення про карантин вихідного дня нібито через те, що у вихідні люди часто відвідують громадські місця, багато контактують один з одним, відповідно, збільшуються шанси заразитися коронавірусом.

Карантин в Україні: навіщо потрібні обмеження у вихідні і чому вони працюють не для всіх

Водночас, люди намагаються розв'язати свої питання в будні, тим самим створюючи товкучки. Також АТ "Укрзалізниця" вже призначила масу поїздів, які курсуватимуть в період новорічно-різдвяних свят.

Чому так відбувається, розбиралися "Коментарі".

У влади немає стратегії

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що ми стали свідками і жертвами відсутності стратегій з боку влади. Практично в усьому, включаючи боротьбу з пандемією.

"Ми бачимо хаотичні дії влади. Без уявлення, що і навіщо робиться. До того ж, стикається маса різних інтересів, — зазначає політтехнолог. — Політичні (влада боїться втратити рейтинги), економічні (одні бізнеси руйнуються, інші збагачуються, представники тих і інших є у владі), соціальні ... Самі дисципліновані виборці підтримують жорсткий карантин, найменш дисципліновані (молодь, що зароджується і знищуваний клас малих і середніх підприємців) — навпаки. Йде постійний конфлікт інтересів, на тлі якого Офіс президента, Кабмін намагаються робити вигляд, що щось роблять".

З одного боку, підкреслює Олексій Голобуцький, є ризик, що через місяць-півтора Україна може повторити весняну трагедію Італії та Іспанії — з масою жертв пандемії. З іншого — якщо зупиниться економіка, під Кабміном, Радою та Офісом президента будуть тисячі людей, позбавлених роботи, засобів до існування.

"Що страшніше — важко сказати. Зате однозначно ясно, що нинішня система — неефективна. В кінці грудня, коли все ж, схоже, введуть локдаун, виявиться що всі заходи, які приймалися раніше — безглузді. У підсумку ця влада і економіку не врятує, і людей погубить", — резюмує експерт.

Невизначеність по-українськи

На думку політичного та економічного експерта Олександри Савченко, спостерігається абсолютна непослідовність влади в питаннях, пов'язаних з карантином, з введенням/не введення локдауна, з тим, що з цим усім робити.

"Є міжнародні зобов'язання. Україна взяла певні кошти на введення карантинних заходів, на боротьбу з COVID-19. І влада як би повинна тепер вживати відповідних заходів. Ось тільки економіка нашої країни не просто не дозволяє цього. Вона диктує зовсім інші умови, — підкреслює експерт. — Не треба зупинятися, а працювати. Причому більше, напруженіше, ніж в інших країнах. Це — українська реальність. Від якої, схоже, зовсім відірвана наша влада".

Олександра Савченко впевнена, що президент, прем'єр і все нинішнє керівництво країни діють деструктивно.

"Було достатньо часу, щоб зробити певні аналітичні висновки — як змінився світ в умови пандемії, які дії необхідно зробити. А саме — закупити відповідні медпрепарати, контролювати потоки хворих та їх оточення, збільшувати і розширювати наявність кисню в лікарнях ... Нічого цього не було зроблено. Було б зроблено, можливо, не оголошувалася б ідея про введення локдауну. Убивча для України в нинішньому стані", — підкреслює експерт.

На думку Олександри Савченко, непрогнозованість і некомпетентність влади (яка грається з карантином вихідного дня, не помічаючи переповнений громадський транспорт) вбиває країну.

"Немає критеріїв, немає маркерів і маяків розвитку нашої економіки. Незрозуміло, як виживати. Але влада це, схоже, особливо не турбує ", — резюмує експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" зібрав воєдино зимові карантинні обмеження найбільших країн Європи та Америки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини