Головна Новини Суспільство події Іван Купала 24 червня: що не можна робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Іван Купала 24 червня: що не можна робити

Свято Івана Купала: багаття, вінки та чарівні передбачення

24 червня 2024, 10:39
Поділіться публікацією:

Цього року дату святкування Івана Купала змінено: тепер його відзначають 24 червня, а не 7 липня, як було раніше. Ця зміна дає українцям привід поглянути по-новому на одне з найулюбленіших народних свят, яке поєднує як християнські, так і язичницькі елементи.

Іван Купала 24 червня: що не можна робити

Іван Купала 24 червня: що потрібно знати

Іван Купала: коріння традицій

Іван Купала, або Купайло, як його називали в давнину, асоціюється зі святкуванням літнього сонцестояння, що символізує собою поєднання жіночого та чоловічого початку. Це свято сягає корінням у далеке минуле, коли його асоціювали з обрядами очищення та омивання, що проводяться в річках та озерах.

З іншого боку, існує й пізніша християнська інтерпретація свята, пов'язана з пам'яттю Іоанна Хрестителя, відомого також як Предтеча, який хрестив Ісуса Христа. Тому в цей день багато віруючих відвідують церкву, молячись за благополуччя та сімейне щастя.

Ритуали та обряди: від купання до ворожінь

Свято супроводжується різноманітними обрядами. У ніч на Івана Купала купатися вважається небезпечним, оскільки, за повір'ями, це час, коли прокидається нечисть. Однак на світанку вода стає цілющою, здатною змивати все погане з тіла та душі. Традиційно також запалюють багаття, що символізують захист та очищення, та проводять ворожіння на долю.

Сучасне значення свята

Сьогодні свято Івана Купала продовжує бути важливою частиною культурної спадщини України, але її сприйняття змінюється з часом. Багато молодих людей і сім'ї вбачають у цьому як можливість наслідувати традиціям, а й спосіб зміцнити зв'язок із природою і власним культурним спадщиною за умов сучасного світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини