Головна Новини Суспільство події Підсумки засідання РНБО: до чого призведе наступ на контрабандистів
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки засідання РНБО: до чого призведе наступ на контрабандистів

Митниця - складний державний інститут, і від діяльності контрабандистів страждає не тільки український бюджет, однак поки що ми значно відстаємо в боротьбі з цим злом

3 квітня 2021, 11:42 comments1397
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні за підсумками чергового засідання Ради нацбезпеки і оборони заявив, що нові санкції були введені проти осіб, яких "можна назвати топ-десяткою української контрабанди". Пізніше стало відомо, що РНБО ініціював відсторонення від обов'язків понад 100 митників, включаючи 17 керівників митниць і митних постів.

Підсумки засідання РНБО: до чого призведе наступ на контрабандистів

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей наступ на контрабандистів.

"Ми бачимо в хорошому сенсі радикальну активізацію української влади через такий інститут як РНБО"

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що рішення РНБО, якими не тільки вдарили по контрабандистах, а й, як розповів президент Володимир Зеленський, повернули у власність держави незаконно відібраний в України стратегічний нафтопровід (т.зв. "труба Медведчука"), слід розглядати в ракурсі не тільки внутрішньої, але і зовнішньополітичного порядку. І в цьому сенсі, на думку генерала, не дарма Зеленський, кажучи про рішення РНБО, згадав, що вчора відбувалася телефонна розмова з президентом США Джо Байденом.

"Те, що сталася ця така очікувана розмова між президентами України і США, говорить багато про що. Як і ті запевнення, які висловив Байден. Зокрема, що Штати не залишать Україну наодинці з агресивною Росією. Це — дорогого варто, вселяє оптимізм. Але є і нюанси, — зазначає Василь Богдан. — І на цьому також акцентувалася увага під час бесіди, судячи з релізів, які опубліковані офіційними Києвом і Вашингтоном. Мова про те, що Україна повинна в рамках стратегічного партнерства з США виконувати певні "домашні завдання", взяті на себе раніше. Це зміцнення обороноздатності, демократії, судова реформа, боротьба з олігархами, з корупцією. І в цьому ракурсі ті рішення, які приймає РНБО останнім часом, в тому числі 2 квітня, мені здаються взаємопов'язаними. Ми бачимо в хорошому сенсі радикальну активізацію української влади через такий інститут як РНБО. І це цілком може надати нашим відносинам з американцями новий окрас, нове дихання".

За словами генерала, м'яч зараз на боці України, української влади. І те, як вона буде себе поводити, багато в чому вплине на посилення (або ослаблення) національної економіки, ситуацію із боротьбою із корупцією, із відображенням російської агресії, з діяльністю "п'ятої колони".

Василь Богдан підкреслює, що теми, які обговорюються на РНБО, були цілком прогнозовані, з огляду на ситуацію, яка складається в Україні (включаючи загострення на східному фронті) і зовнішній арені.

"І аспект боротьби з корупцією, в тому числі з контрабандою, багато в чому є визначальним, — вважає генерал. — В останні роки масштаби контрабанди досягли таких розмірів, що не помітити це було неможливо, а не реагувати — злочинно. І сигнали, що надходять від західних партнерів, багато в чому підштовхнули нашу владу до тієї діяльності, яку вона зараз демонструє. Зокрема, приймаючи жорсткі рішення щодо конкретних посадових осіб, пов'язаних з контрабандою".

При цьому Василь Богдан акцентує, що митниця — складний державний інститут. І від діяльності контрабандистів страждає не тільки український бюджет. Інша справа, що ми поки значно відстаємо в боротьбі з цим злом.

"У Великобританії майже щорічно близько 15% митників звільняють за їхню корупційну діяльність. І нам потрібно зайнятися жорстким припиненням цього виду правопорушень. Але, на жаль, корупційна вертикаль і організована злочинність ще мають сильний вплив на верхні ешелони влади. У доходах, що йдуть повз бюджет, в їхні кишені, від контрабандних і контрафактних потоків зацікавлені не тільки нижні рівні влади, а й в Офісі президента, Кабміні, Верховній Раді. Не всі, але саме туди ведуть визначені нитки. І це "кришування" має припинитися, — підкреслює генерал. — Важливо щоб зараз, коли РНБО ухвалила відповідні рішення, задіяв санкції у відношенні ряду топ-корупціонерів, це все мало продовження — в порушенні кримінальних проваджень, рішенні судів і т.д. Нація повинна побачити реальну боротьбу влади з корупцією, організованою злочинністю. А для цього слід в'язати в лещата олігархат, який є основним джерелом корупційної та контрабандної діяльності. Лише тоді українська економіка може почати своє відродження".

"Потрібні глобальні реформи: без системної роботи все, що відбувається — просто струс повітря"

Аналітик, експерт "Українського інституту майбутнього" Ігор Тишкевич вважає, що введення санкцій проти контрабандистів рішенням РНБО — це фактично визнання того, що в Україні не працює ланцюжок: фіксація факту правопорушення, оформлення факту, слідство, суд.

"Більшість фігурантів топ-списку тією чи іншою мірою згадувалися пресою в ракурсі порушення правил митного оформлення під час експорту або імпорту. Але всі ці діяння описані або статтею Кримінального кодексу під назвою "Контрабанда", або статтями Митного кодексу. При цьому динаміка застосування статей Митного кодексу — вкрай негативна. І введення таких санкцій у відношенні тих, хто порушує митне законодавство (наприклад, по ст.5 — щодо громадян України, які працюють в інтересах іншої держави) можуть оскаржити рішення в тому ж Європейському суді з прав людини", — прогнозує Ігор Тишкевич .

Він не виключає, що подібне рішення прийнято з метою виграти час.

"Якщо за рік-півтора, поки буде йти оскарження, держава Україна зможе створити систему, яка зменшить кількість порушень митного оформлення (що ми звикли називати контрабандою), тоді навіть негативне для держави рішення суду, необхідність виплачувати компенсації звільненим митникам, не нестиме особливого негативу. Тому що ми отримаємо більше доходів із митниці, поламавши "схеми", — пояснює експерт. — Якщо ж, сказавши "А", президент і його оточення зупиняться, не ламаючи стару корупційну систему і не вибудовуючи нову, яка буде жити за законом, то за рік-півтора ми з вами, платники податків, заплатимо компенсації тим, кого Зеленський зараз назвав контрабандистами".

На думку Ігоря Тишкевича, слід посилювати законодавство, криміналізувати контрабанду. Водночас він звертає увагу, що навіть з нинішньою смішною відповідальністю статті Митного кодексу не працюють.

"Питання — якщо ми просто перепишемо статті, як це змінить якість слідства, документування, хід судових процесів? Реформи потрібні глобальні. І без системної роботи все, що відбувається — просто струс повітря, — упевнений експерт. — Важливо зрозуміти, що по суті своїй контрабанда, порушення правил митного оформлення — це бізнес. Є прибуток, тобто витрати. Поки прибуток у багато разів перевищує витрати, бізнес ризиковий, але вигідний. І якщо ми хочемо вплинути на ситуацію, то крім виключно політичних методів, які задіяли зараз, необхідно думати про те, як збільшити витрати. Як зробити невигідними такі порушення".

Наприклад, махінації на доставці товару (втрата товару) пов'язані, за словами Ігоря Тишкевича, з відсутністю наскрізного вагогабаритного контролю. І з тим, що у нас не пов'язані бази поліції і митниці.

"Фура, яка виїжджає з кордону з вагою 38 тонн, через 100 км може вести вже 20 тонн. Фура опломбована, але товар якимось дивом "випаровується". Якби у нас бази тих же поліції і митниці були інтегровані, як в Угорщині, Німеччині, Польщі, якби була мобільна митниця, цю схему вдалося б зруйнувати, — вважає експерт. — Мобільна митниця виїжджає, зупиняє таку фуру, перевіряє. Ризики переносяться з кордону на весь маршрут прямування вантажу. Це можна провести підзаконним актом. Всього два рішення міністрів і 3-4 інструкції. Але цього не робиться".

Є панацея і від схеми з підміною накладних, підкреслює Ігор Тишкевич. І тут є поля для роботи президента, МЗС.

Експерт пояснює: "Логічно, якщо, наприклад, з Угорщини виїжджають в Україну ювелірні вироби або мобільні телефони, то і заїжджають саме вони, а не, наприклад, унітази. Але найчастіше відбувається саме така підміна.

Або, наприклад, їде до нас одяг від "Гуччі", а заїжджає секонд-хенд. Ми багато говоримо про євроінтеграцію. Так чому б не поставити питання про обмін первинної митної документації? Вантажовідправник декларує, що з Польщі, Німеччини, Угорщини і т.д. буде вивозити такий-то вид товару такою-то машиною. І якщо ввозить не те, можна в режимі онлайн поставити питання, як вийшло, що на нейтральній смузі один товар зник, а інший з'явився".

Раніше портал "Коментарі" писав про наслідки санкцій РНБО в галузі надрокористування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини