Іноземців, щеплених "Супутником V", не пускатимуть в Україну: чому

Російський препарат не схвалений Всесвітньою організацією охорони здоров'я для повноцінної імунізації

Україна злегка видозмінює правила в'їзду іноземних громадян на свою територію. Так, до переліку документів, необхідних для перетину кордону, крім закордонного паспорта офіційно додані результати тестування на ковід, а також "сертифікати вакцинації". Таку інформацію повідомили представники прес-служби вітчизняної Держприкордонслужби.

Відзначимо, що українська влада відрегулювали список протикоронавірусних препаратів, імунізація якими дозволяє людині в'їхати в Україну. На сьогодні в переліку знаходиться відразу сім вакцин: "Cominarty" (від Pfizer), "AstraZeneca" і "Covieshild" (одна технологія), "Janssen", "CoronaVac", "Moderna", а також коронавірусний препарат, виготовлений компанією Sinopharm/BIBP.

Як і в багатьох інших країнах світу, в Україні російський "Спутник V" не дозволений для використання. Лікарі не рекомендують вакцинуватися цим препаратом через відсутність доказів його ефективності і не до кінця вивчені ймовірні побічні ефекти.

Недовіра до російської вакцини поширюється тепер і на іноземців, які в'їжджають до нашої країни. Якщо кордон захоче перетнути росіянин (або представник будь-якої іншої держави), який отримав щеплення "Спутником V", правоохоронці відмовлять йому в подібному привілеї.

У прикордонників такий крок пояснюють тим, що у Всесвітній організації охорони здоров'я російську вакцину не внесли до списку схвалених до імунізації препаратів. Тому будь-які документи, що підтверджують вакцинацію "Супутником V" не є достатнім приводом для подорожі в Україну.

До слова, тест на коронавірус, а також документ про вакцинацію українські прикордонники дозволяють пред'являти як в паперовій, так і в електронній формах. Такі папери обов'язково повинні містити особисті, а також окремі медичні дані людини.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що чим відрізняється ковідний сертифікат, котрий розробляється в Україні, від уже існуючого міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які інтервали часу повинні пройти між отриманням першої та другої доз різних протиковідних вакцин.