Індія вперше зізналася, що вдячна за санкції проти РФ

Індія продовжить купувати дешеву російську нафту

Індія розраховує і надалі закуповувати великі обсяги нафти у російських компаній, яким дозволено здійснювати такі продажі, оскільки ціни на неї низькі. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю Reuters зробив міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі.

Міністр зізнався, що західні санкції проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну обмежили ціну, яку Москва може отримувати за свою сиру нафту. Індія готова купувати нафту і газ за найнижчими цінами в будь-кого, незалежно від політичної ситуацій і реалій у світі.

"Якщо компанія не перебуває під санкціями, я, без сумніву, куплю у найдешевшого постачальника", - сказав чиновник.

Хардіп Сінгх Пурі підкреслив, що невірно звинувачувати Індію у покупках нафти у підсанкційній Росії. Це робить сьогодні не лише Індія, а й безліч інших країн, що всім давно відомо. Також японський бізнес активно закуповує продукцію в Росії, хоча Японія приєдналася до запровадження санкцій.

Зазначається, Індія є одним із найбільших споживачів енергії у світі, імпортуючи 88% необхідної їй нафти, і Пурі очікує, що споживання енергії зростатиме за рахунок збільшення використання природного газу та відновлюваних джерел енергії. Індія, третій за величиною споживач і імпортер нафти у світі, має річні потужності з переробки близько 252 млн. тонн або 5,04 млн. барелів на день і прагне їх розширити.

Стрибок світових цін на скраплений газ після вторгнення Росії в Україну сповільнив перехід Індії на природний газ. Індія планує збільшити споживання газу з 6% до 15% в енергобалансі до 2030 року, але швидкість змін залежить від цін.

"Якщо ціни на газ стабілізуються та знизяться, його частка у нашому енергетичному балансі збільшиться", - зазначив Пурі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - санкції проти РФ : у якому проханні Індія відмовила США.