Гутерріш знайшов пояснення, чому не міг не поїхати до Путіна до Казані

Гутерріш спробував виправдатися за свій візит до Путіна, каже, що на саміті БРІКС він закликав забезпечити справедливий мир в Україні

Генсек ООН Антоніу Гутерріш, який зіткнувся з масою критики за свій візит на саміт БРІКС до РФ, спробував виправдатися за свій вчинок, заявивши, що під час зустрічі з російським диктатором Путіним закликав до забезпечення справедливого миру в Україні та наголошував на необхідності підтримки цінностей Статуту ООН. Як передає портал "Коментарі", про це Гутерріш розповів на своїй сторінці у X (Twitter).

"На сесії БРІКС я закликав до справедливого миру в Україні відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї. Я підкреслив, що скрізь ми повинні дотримуватися цінностей Статуту ООН, верховенства права та принципи суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності держав", – написав він.

Гутерріш також розповів, що на зустрічі з Путіним наголосив, що "російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права".

Генсек ООН також заявив, що "рішуче" підтримує укладання угоди про безпечне судноплавство у Чорному морі для глобальної продовольчої безпеки.

Зазначимо, що вчора стало відомо, що глава української держави Володимир Зеленський відхилив візит Антоніу Гутерріша до України через участь генсека ООН у саміті БРІКС, який проходив на території Росії.

"Після Казані (Гутерріш – ред.) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тому Гутерріша тут не буде, зокрема, через приниження здорового глузду та міжнародного права в Казані", - сказало високопоставлене джерело в Офісі президента України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Путін висміяв пропозицію Гутерріша про мир: що далі буде з війною в Україні.