Міноборони закуповує продукти в рази дорожче ніж ГУР - "Наші гроші"

Міністерство оборони закуповує продукти в рази дорожче ніж Головне управляння розвідки України.

З 24 квітня на платформі Prozorro почали оприлюднювати інформацію про закупівельні ціни для військових частин. Такий крок зроблений через скандал Міноборони. Тоді журналісти оприлюднили матеріали про закупівлю яєць по 17 грн, а ціни на інші продукти були значно вищі ніж ринкові. Проєкт "Наші гроші" порівняли ціни забезпечення для військових частин за які відповідає ГУР та Міноборони.

Військова частина А1225, яка забезпечується Головним управлянням розвідки, оприлюднила звіти по закупівельні ціни продуктів, деталей до техніки та обмундирування на загальну суму у 16 млн гривень.

Проєкт "Наші гроші" порівняв ціни ГУР МО з "виправленими" цінами Міністерства оборони, і виявив значні відмінності. Наприклад, риба заморожена минтай без голови Міноборони закуповує за 120-150 гривень, тоді як ГУР – за 69 гривень. Інша позиція, яка привертає увагу це рис. Для військової частини А1225 вона закуповується за 26 гривень, тоді як Міністерство оборони має у понад два рази ціну – 59-69 гривень. Також значні відмінності у ціні на олію рафіновану, цукор, моркву, цибулю та крупи.

Переглянути порівняння закупівельних цін ГУР МО та Міністерства оборони від проєкту "Наші гроші" можна нижче:

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що речниця ОК Південь Наталя Гуменюк заявила про успіхи Збройних сил України на лівому березі Херсонської області. За її словами українські військові знищили 13-22 одиниць російської військової техніки.

Також "Коментарі" писали про видання Forbes, яке порахувало вартість усіх корисних копалин на території України.