Голова МОЗ Максим Степанов став потенційним донором кісткового мозку

Голова МОЗ Максим Степанов розповів про трансплантацію в Україні, а також про те, що сам став донором

Глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов повідомив на своїй сторінці в Facebook про те, що він став потенційним донором кісткового мозку.

За словами Степанова, він став донором в межах підписання Меморандуму між Міністерством охорони здоров'я, Українським реєстром донорів і Всеукраїнської платформи "Я донор". Також глава МОЗ заявив, що Меморандум допоможе зміцнити загальні зусилля над розвитком в Україні такого напрямку як трансплантація.

Таку операцію застосовують для лікування лейкозів та інших захворювань протягом більш ніж 50 років. На сьогодні цей спосіб є досить ефективним, а в окремих випадках єдиним в лікуванні онкології. Стати донором може будь-яка людина у віці від 18 років, що не має хронічних захворювань. Однак перед процедурою потрібно буде здати аналіз крові. Після цього медики повинні перевірити його і підтвердити, що людина готова стати донором.

Максим Степанов також зазначив, що бюджет у 2021 році на реалізацію пілотного проєкту по трансплантації збільшений до 502 млн гривень. Варто зауважити, що в поточному році ця сума становила 112 млн гривень. Крім того, передбачено підвищення тарифів на послуги з органної трансплантації.

На сьогодні продовжує діяти програма лікування закордоном. Цього року 182 людини були відправлені в інші країни для проведення трансплантації кісткового мозку. Глава МОЗ закликав українців приєднатися і стати потенційними донорами кісткового мозку.

Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі" повідомляв про те, що Степанов зробив важливу заяву про проведення вакцинації в Україні, а також про те, що глава МОЗ розповів, скільки отримуватимуть лікарі в наступному році.