Фініш псевдореферендумів: які висновки можна зробити – що далі робитиме Росія

Країна-агресор та її посібники оголосять потрібні собі результати, а потім, у якийсь момент – і про анексію цих окупованих територій

У вівторок, 27 вересня, – останній день "голосування" на псевдореферендумах на тимчасово окупованих росіянами територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Практично всі країни вже заявили, що не визнаватимуть ні підсумків цього шоу, ні ймовірних подальших анексій, які намагатиметься здійснити Росія. Які висновки про проходження "референдумів" (тривали з 23 вересня) можна зробити зараз? Які варіанти розвитку подій далі – який із них найімовірніший? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Окупанти навіть не намагаються створити видимість реальності того, що відбувається

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Справді, "референдуми" на тимчасово окупованих територіях вже визнані такими, що "відбулися". При цьому називаються якісь шалені цифри за кількістю тих, хто нібито проголосував. 70-80% за три дні "голосування", що й близько не є реальністю. Нагадаю, що на першому турі президентських виборів у 2019 році проголосувало лише 63%. При тому, що близько 10 мільйонів, якщо не більше, українців виїхало, причому переважно зі східних регіонів України. Дані, що наводяться, і близько не схожі на правду. Адже з окупованих територій виїхало близько 50% мешканців. Як окупанти та колаборанти могли вийти за три дні голосування на цифри, що вони надають – незрозуміло. Тобто навіть не намагаються створити видимість реальності того, що відбувається. Саме за себе говорить і те, що люди зі зброєю ходять по квартирах і змушують голосувати, та ще й заглядають у бюлетені – як саме проголосували…".

Звичайно, ці "референдуми" ніхто не визнає, впевнена експерт. Втім, зазначає вона, Росію, схоже, це не хвилювало та не хвилює. Все одно країна-агресор та її посібники оголосять потрібні собі результати, а потім, у якийсь момент – і про анексію цих окупованих територій.

"Це ніяк не вплине на дії української армії, яка продовжуватиме звільняти наші землі. Ми бачимо, що контрнаступ триває у Херсонській, Донецькій, Луганській областях. Що в Запорізькій області тривають постійні обстріли військових об'єктів та ліній постачання російської армії. Впевнена, що продовженню деокупації ці "референдуми" ніяк не завадять", – каже Тетяна Попова.

Водночас, продовжує вона, ситуація в Донецькій та Луганській областях, які РФ намагається захопити в їхніх адмінкордонах, є досить гострою.

"У районі Лимана йде український контрнаступ. У районі Бахмута та на заході від Донецька наступають росіяни. Але противник поки що особливо не просувається. Тоді як українська армія у Донецькій та Луганській областях звільнила останнім часом кілька міст, – наголосила Тетяна Попова. – І Лиман зараз опиняється в аналогічній ситуації як нещодавно Ізюм. Українська армія знаходиться там із трьох сторін, а з четвертої – річка Жеребець. Мости через неї поки що є, але постачання російського угрупування в Лимані ускладнилося. І мені здається – питання доступного для огляду майбутнього, коли ЗСУ звільнять Лиман".

Росія – держава-терорист та країна терористів

На думку політексперта, консультант з політичного та антикризового PR Тетяни Лупової, псевдореферендуми, де людей змушують голосувати під дулами автоматів, ходять по квартирах, ловлять посеред вулиці – це ні про що… Але намалюють у результаті, зрозуміло, те, що скаже Москва.

"Навіщо Росія це робить? По-перше, буде спроба шантажувати світ ядерною загрозою, прикриваючись приєднанням українських територій до РФ. По-друге, це дозволяє мобілізації, від якої масово відмовляються росіяни. Фактично цей процес планують перетворити на геноцид народів, які проживають на території самої Російської Федерації (ми ж бачимо, як протестують дагестанці, як тікають буряти і таке інше). А також – українців на наших територіях, змусивши воювати українців один проти одного", – пояснює Тетяна Лупова.

На її думку, в результаті невідворотно будуть суди і покарання – як для тих, хто безпосередньо організовують ці "референдуми", так і для військових, а також тих, хто віддає злочинні накази.

"Росія – держава-терорист та країна терористів. Це вже розуміють у всьому світі", – констатує експерт.

Потішний цирк під назвою "референдуми" суперечить не лише міжнародним нормам, а й законодавству РФ та України

Адвокат АТ "Vi Vates", аналітик права Українського інституту політики Ігор Печенкін пояснює, що стратегії путінізму мають суто персоналізований, цинічний та загарбницький характер. І не мають нічого спільного з правими нормами, людськими правами і хоча б уявною турботою держави про долю людей.

"Фактична відмова від виконання міжнародних норм показала, що путінська верхівка (сам путлер та його ватага) вирішили відкрити жити маніпулюванням, бажаннями казнокрадства, жагою до влади. І все це причетне до страху. Цей страх просто тваринний, як у вовчій зграї у боротьбі за найкращий шматок – і як захист від того, щоб бути роздертим такими ж хижаками. Після таких жахливих моментів путінської російської історії як підводний човен "Курськ", чеченські війни, Каширка, Беслан, "Норд-Ост", сотні інших історій – пропаганда і влада культивували в російському суспільстві культ раба, нічого не вартого життя громадянина. У результаті відбила можливість і, головне, бажання боротися за свої права та свободи. Але це московітський підхід чужий демократичним суспільствам, до яких історично належить Україна. Найцікавіше, що потішний цирк під назвою "референдуми" суперечить не лише міжнародним нормам, а й законодавству РФ та України, – зазначає експерт. – Проведення місцевих референдумів у законодавстві цих країн не передбачено. Аналогія з проведенням "кримського" референдуму, який був також незаконним, більш ніж очевидна. Але того разу, на жаль, коло демократичних країн вирішило, що їм краще просто засудити його, обмежившись цим. Але після річок крові, які спровокував Путін, напавши на Україну, після жахливих звірств, що вразили весь світ, ніхто не може далі залишатися осторонь".

Ігор Печенкін акцентує, що звичайний підхід Кремля, який полягає в корумпуванні лідерів різних країн та нагнітанні жаху за допомогою різних інформаційних спецоперацій, цього разу не спрацював.

"Українське політичне керівництво на чолі з Володимиром Зеленським на голову вище, оскільки особистою мужністю та прикладом показало лідерські здібності у критичний момент – і дуже прагматично вибудувало стратегію та тактику діалогів зі світовою спільнотою. Наш президент обрав бездоганну тактику спілкування не лише з лідерами країн, а й із суспільством. І був почутий ними, оскільки щирий біль українців через путлерівське вторгнення, що триває, а також мужність нашої нації. Саме тому така велика підтримка України у світі. Саме тому той маскарад, який РФ проводить на тимчасово окупованих територіях, нічим добрим для окупантів та колаборнатів не закінчиться, – прогнозує експерт. – Як і ядерний шантаж, і намір закидати українські позиції сотнями тисяч мобілізованого гарматного м'яса. Весь арсенал ядерної зброї враховано, видно і перебуває під контролем. Найменші дії з маніпуляції з ядерними зарядами призведуть до превентивних ударів звичайним високоточним, можливо, і міжконтинентальним озброєнням".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Кремлі вже визначилися, кого поставлять на чолі анексованих українських територій.