Експерт розповів, куди мають йти гроші від продажу нафти та газу РФ в ЄС

Доходи від продажу нафти мають бути в примусовому порядку використані на закупівлю гуманітарної допомоги Україні

Кошти, які отримані від реалізації російських енергоносіїв в Європі, примусово мають використовуватись для закупівель гуманітарної допомоги українцям. Для цього повинен бути відкритий спеціальний рахунок, нагляд за яким здійснюватиме ООН.

Про це заявив очільник ГО "Центр оборонних реформ", що є координатором міжвідомчої платформи з протидії гібридним загрозам, що діє в рамках співпраці Україна – НАТО, Олександр Данилюк, пишуть "Українські новини".

За його словами санкції, які вже введені, не можуть зупинити Росію. Тому потрібно працювати за режимом "нафта і газ в обмін на медикаменти та продукти харчування". Адже експорт енергоносіїв є одними з ключових джерел, що наповнюють російський бюджет під час агресії. У випадку з закупівлею російської нафти можливо введення ембарго, але відмовитись від російського голубого палива європейським країнам з технічних можливостей важко. В цій ситуації оптимальним рішенням є обмеження можливостей використовувати дохід від реалізації енергоносіїв.

"Має бути створений спеціальний рахунок під наглядом ООН, який зможе бути використаний виключно в гуманітарних цілях – закупівля продуктів харчування, медикаментів І за жодних умов цей рахунок та кошти не можуть бути використані для закупок воєнних технологій чи проведення будь-яких інших розрахунків", - резюмував очільник ГО "Центр оборонних реформ".

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що про перебіг російсько-української війни. Експерт Юрій Смілянський зробив проміжні висновки російсько-української війни, яка триває вже 10-й день та проаналізував, як може розвиватися ситуація далі.