Експерт про дії Міненерго і ДТЕК: нехлюйне і непрофесійне управління

Дії Міненерго і ДТЕК з графіками відключень, як яйця по 17 гривень

Нездатність ДТЕКу, Міністерства енергетики та уряду в цілому забезпечити графік відключення електроенергії, якого б дотримувалися і який був би зрозумілим, це як яйця, які колись Міноборони закуповувало по 17 гривень за штуку, про це порталу "Коментарі" заявив головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук.

"Це просто нехлюйне, неправильне, непрофесійне управління, коли ми, навіть із наявними потужностями, з урахуванням усіх факторів, не можемо досягти передбачуваності відключень. Цього не може бути", - заявив експерт.

За його словами, зараз вказується, що проблеми із потужностями виникли том, що на ремонти виводять енергоблоки АЕС, і вони запрацюють у вересні. Проте, за його словами, восени вже буде зовсім інший температурний режим.

"Навіщо треба було виводити його або на ремонт ставити тоді, коли ви знаєте, що енергія дуже потрібна. Є певна потреба домовлятися з нашими імпортерами електроенергії, які б могли допомогти. Але, якщо не вистачає компетенції уряду, то ми зобов'язані просто залучити на свій бік до системи прийняття рішень професіоналів тих країн, в яких система енергетики працює як годинник. Це може бути Франція, Німеччина з усіма розумними мережами. Досвіду достатньо", - заявив експерт.

За його словами, якщо у цьому питання заважають політики, то їм не місце при владі. Міністри, чиновники, які працюють лише за старими лекалами, повинні піти, переконаний Романчук.

При цьому він підкреслив, що насправді проблеми України в енергетиці виникли не тільки тому, що терористична Росія почала руйнувати енергетичну інфраструктуру.

Проблема в тому, відзначає експерт, що Україна за 30 років не провела реформи енергетики.

"Країна зберегла її у первозданному радянському вигляді, із найсильнішими елементами централізації. Ця інфраструктура, по суті, передбачала, що ніколи не буде нападу на енергетичну систему, ніколи не буде того, що ми бачимо сьогодні. Тому замість того, щоб піти шляхом енергетичної реформи, яка прописана в Енергетичній хартії Європейського Союзу, де чітко поділяється генерація дистрибуції, розподіл Україна просто застрягла в цьому старому режимі. І під час війни також нічого не робить", - підкреслив Романчук.

При цьому він додав, що той формат, який прийняв уряд із забезпечення енергопостачанням, викликає подив. На його думку, принцип децентралізації має бути головним та базовим.

"Централізованої системи, яка була з радянських часів, не має бути. Тому що, як виявилось, вона створює гігантську загрозу для всієї країни. Інтереси держави та інтереси приватного бізнесу мають бути чітко поділені. Має бути певна мотивація, умови, стимули для того, щоб інвестиції прийшли до нашої країни", - вважає експерт.

Як каже Романенко, західні партнери України мають багато технологічних шляхів, як вирішити проблеми в енергетиці, але наша влада чомусь не проявляє належного інтересу для співпраці.

"Чи то українська влада намагається зберегти той старий режим, який є на користь власників та вигодонабувачів ресурсів енергетичної системи, чи є якийсь "схематоз". Але те, чого немає точно – це ухвалення чіткої стратегії розвитку енергетики на період війни та на період модернізації", – підсумував Ярослав Романчук.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що не так із графіками відключень ДТЕК.