Експерт: Держоператор тилу втемну визначить нового постачальника їжі на Покровський напрямок

В ДОТ скористалися маніпулятивною інформацією, щоб віддати багатомільйонний контракт на харчування військових поза системою «Прозоро»

Маніпулятивна стаття на сайті NGL Медіа призвела до того, що багатомільйонний контракт на постачання їжі на Покровському напрямку тепер буде віддано поза системою Prozorro, вважає політичний експерт, заступник директора "Агентства моделювання ситуації" Олексій Голобуцький. За його словами, саме цією публікаціє скористався Державний оператор тилу (ДОТ) для того, щоб "злити" незручного постачальника – компанію "Трейд Граніт Інвест".

"Якщо прибрали одного постачальника, його має замінити інший, найближчий, як кажуть, а найближчий – це постачальник з міста Дніпро. Отак під наші крики "ганьба! ганьба!" і сліпу віру всьому написаному дилетантами конкуренти вибороли собі ще кілька мільйонів державних замовлень", - стверджує Голобуцький.

За його словами, у цій ситуацію Держоператор тилу показав себе як "офіс підтримки корупції".

Маніпулятивна стаття ґрунтувалась на словах одного військового з Покровського напрямку, який поскаржився на якість консервів. Він надіслав до редакції 10 банок. Журналісти влаштували власний тест: на камеру куштували ті консерви. Їхні експертні висновки звелись до таких: "ой, тут мені якось забагато солі", "тут шматочок якийсь маленький", "тут шматок завеликий", "тут лише жир".

Далі вони звернулись до Державного науково-дослідного інституту. Для повноцінного висновку експерти мали б проаналізувати не менше восьми консервів. Але з’ясувалось, що аналіз коштує дорого, тож автори статті відправили на експертизу всього одну банку.

Вони отримали результати лабораторної експертизи, але у своїй статті зманіпулювали висновками, бо написали те, чого насправді не було.

Голобуцький не полінувався відкрити документ із висновками експертів: "Колір, запах, смак – справжні експерти все це визнали таким, що відповідає стандартам. Ніяких заборонених домішок, шкідливих речовин там не було. І в рекомендації щодо реалізації (тобто чи можна таке продавати людям), експерти відповіли: "Діяти згідно чинного законодавства". Вони не сказали, що це не можна їсти. Вони не сказали, що цей продукт загрожує здоров’ю. Вони не сказали, що ці консерви слід вилучити з продажу".

Натомість журналісти написали зовсім по-іншому, вказавши, що "такі консерви не можна продавати чи споживати".

Після виходу цієї "маніпулятивної галіматьї" починається скандал, зазначає Голобуцький. ДОТ розірвав контракт із постачальником, і тепер скористається ситуацією, щоб завести на Покровський напрямок іншу компанію і уже без прозорого тендеру.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, про скандал із нібито неякісними консервами, якими годують військових на Покровському напрямку.