Екс-глава МЗС розповів про новий план Росії розхитати південь України

Павло Клімкін вважає, що відсутність вирішення питання Придністров'я може ускладнити процес вступу до ЄС

До планів Кремля поки що не входить приєднання Придністров'я, про що так активно всі говорили цього тижня. Проте Кремль має план дестабілізації ситуації в Молдові та південних областях України через цей окупований анклав. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку в інтерв'ю "LIGA.net" висловив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Екс-глава МЗС зазначив, що у Придністров'ї не спрацює сценарій, який був із терористичними "ЛНР" та "ДНР", оскільки він працює лише тоді, коли Росія межує з територіями.

"Придністров'я є російським анклавом, там є суттєвий бізнес, який експортує до Європейського Союзу через Молдову, оскільки є певні правила. Це історія про те, чи захоче сьогодні Москва підіймати ставки у Молдові, щоб зіпсувати євроінтеграцію нам та Кишиневу, де насуваються президентські вибори. На відміну від нас, російський елемент у Молдові всюди", - заявив Клімкін.

Він додав, якщо Росія визнає Придністров'я, то там буде соціальний та економічний колапс, а серйозних військових сил там також немає.

Екс-міністр підкреслив, що його турбує, що в Молдові є спокуса спростити собі процес євроінтеграції, не вирішуючи питання Придністров'я. Павло Клімкін вважає, що потрібно нівелювати цей анклав, оскільки ми не можемо вступити до ЄС, коли між нами є освіта, яка контролює ФСБ. Нам потрібна стратегія щодо Придністров'я, адже якщо воно залишиться, то у нас може бути багато проблем при вступі до ЄС.

Читайте також на порталі "Коментарі" - хто і навіщо зчинив галас навколо Придністров'я: чому про приєднання до РФ ніхто так і не попросив. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію.