Економічне бронювання від мобілізації: у Раді розповіли, чи є просування питання

Гетманцев повідомив, що економічне бронювання від мобілізації в Україні можуть запровадити цього року

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев вважає, що економічне бронювання від мобілізації в Україні можуть запровадити до кінця поточного року. Це рішення може принести до бюджету за місяць близько 8 мільярдів гривень. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву Гетманцев зробив в інтерв'ю "РБК-Україна".

Нардеп наголосив, що "це складне соціально-політичне рішення".

"Такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що є дуже важливим у контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично провести. Це дуже соціально чутливе питання", - пояснив Гетманцев.

За його словами, у Мінфіні підрахували, що щомісячні надходження до бюджету від економічного бронювання можуть становити близько 8 млрд. гривень з урахуванням того, що більшість військовозобов'язаних отримуватимуть по 35 тисяч гривень.

"Я вважаю, що критерій для бронювання у вигляді розміру "білої" зарплати має бути. Для будь-якого варіанта бронювання - чи то по всій економіці, чи то по окремих галузях, як це зараз робиться. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з "тіні". І у цьому контексті – це правильне рішення", - вважає нардеп.

Водночас він зазначив, що сума від економічного бронювання, на яку можна розраховувати бюджет, не є певною.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в Україні майже 930 000 військовозобов'язаних заброньовано від мобілізації та очікується, що вже за тиждень їх буде понад 1 мільйон осіб. Про це пише Forbes Ukraine.

Видання посилається на повідомлення заступника міністра оборони України Івана Гаврилюка під час круглого столу "Законодавчі підходи до бронювання працівників підприємств" 19 серпня.

За інформацією чиновника, зараз мобілізація не може забезпечити потреби Сил оборони, оскільки людина, яку щойно закликали - не боєць і стане ним лише через 3-6 місяців.