Дружба виявилася дорожчою за зобов'язання: МКС озвучило рішення щодо Монголії за відмову заарештувати Путіна

Монголію офіційно визнали порушницею через відмову заарештувати диктатора

У Міжнародному кримінальному суді підтвердили, що Монголія порушила зобов'язання, коли відмовилася заарештувати голову Кремля Володимира Путіна. Справу розгляне Асамблея держав-учасниць Римського статуту. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє прес-служба МКС.

Згідно з рішенням палати попереднього провадження МКС, Монголія не виконала прохання МКС про співпрацю, всупереч положенням Римського статуту. Такий крок Улан-Батора перешкоджав здійсненню судом своїх функцій та повноважень.

"З огляду на серйозність відмови Монголії співпрацювати із судом, Палата вважала за необхідне передати це питання на розгляд Асамблеї держав-учасниць", - сказано в повідомленні МКС.

Також палата попереднього провадження у своєму рішенні наголосила, що імунітет глави держави не є підставою для того, щоб ігнорувати ордер на арешт.

"Держави-учасники та держави, які визнають юрисдикцію суду, зобов'язані заарештовувати та видавати осіб, на яких видано ордери МКС, незалежно від їхнього офіційного становища чи громадянства", - підтвердила палата попереднього провадження.

Читайте також на порталі "Коментарі" - російський диктатор Володимир Путін відвідав Монголію. І привертає увагу те, що диктатора не було заарештовано – незважаючи на заклики виконати ордер МКС про арешт. Міжнародний кримінальний суд пригрозив Монголії наслідками за відмову у співпраці у контексті візиту до цієї країни російського правителя. Чому країна проігнорувала ордер МКС? Чи не стане це небезпечним прецедентом? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Монголія відмовилася заарештувати Путіна: як відреагувала Україна.