Друга половина серпня: яких новин чекати – де відбудуться найбільші зміни

Зміни на фронті, проект бюджету-2023, переформатування уряду, підготовка до опалювального сезону можуть стати головними темами, які активно обговорюватимуться наприкінці літа

Почалася друга половина завершального місяця літа. Чого нам чекати від другої половини серпня у військовому, політичному, економічному, дипломатичному плані? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Цілком можливо, що до кінця серпня ми побачимо новий склад Кабміну

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"Як ви вважаєте, що об'єднує такі держави, як Китай, Індія, ФРН, Іран, Угорщина, Грузія? Думаю, що ви відповісте, що в діях керівників цих країн простежується явна підтримка (громадська, політична та економічна) путінської росії. І будете праві. Частково. Всі ці країни об'єднує те, що Україна, маючи можливість змінити стан справ та активно переконати політиків та управлінців цих та ще трьох десятків держав у тому, що росію треба подавати загальному остракізму, а боротьбу Українського народу проти агресії путіна підтримати економічними санкціями проти росії, досі не призначила своїх дипломатів-послів та повноважних представників по лінії економічного співробітництва. Дивна ситуація, але це, на перший погляд".

На думку експерта, затримка з указами президента про призначення послів може пояснити інший факт – можливо, до кінця серпня ми побачимо новий склад Кабміну. А посади глав дипмісій залишаються для торгу за портфелі і як "дякую на доріжку" тим міністрам уряду Дениса Шмигаля, які втратять свої посади.

"Підхід формування дипкорпусу таким чином – спірний, та й багато в чому ситуація з тим, що призначення послом у якусь країну – це посилання "з очей геть, із серця - геть" – ущербне та згубне для прагматичної та професійної зовнішньої політики України. У цьому ракурсі слід розуміти, що зараз на Банковій йдуть одночасно оглядини, конкурс талантів та торги за міністерства та посаду прем'єра, – зазначає Світлана Кушнір. – До речі, самих міністерств у нас стане менше, а деякі з них (шляхом злиття) взагалі перетворяться на монстрів – чого варте прагнення об'єднати Міносвіти та науки (МОН), Мінсоц та Мінкульт! Все це під вивіскою економії бюджету".

До речі, продовжує експерт, у другій половині серпня ми вже зазвичай знали основні параметри проекту головного фіндокументу на наступний рік.

"Але поки Мінфін хоч і киває гривою, мовляв, буде бюджет-2023 бюджетом можливостей у нинішніх реаліях, та тільки інтригу Сергій Марченко тримає – як паузу хороший актор. Ні курсу долара, ні відсотка інфляції, ні проміжні цифри щодо доходної та видаткової частини бюджету ми поки що не знаємо, – наголошує Світлана Кушнір. – Чекатимемо проект на 2023 рік".

Кінець серпня – це вступна кампанія до українських вишів і не лише українців, до речі, нагадує експерт.

"Студентське братство молодих українських громадян, яке зібралося на західному кордоні, знову нагадає про негласну заборону на виїзд, – акцентує вона. – Формою цього нагадування можуть стати пікети та протести студентів іноземних університетів, яких під різними приводами не випускають за межі України (офіційних причин для такої поведінки держчиновників немає)".

Українські громадяни посилено готуються до складної зими та опалювального сезону 22/23, чим хитнули ціни на низку взаємно не споріднених продуктів.

"Так, сезон консервації їстівних запасів дав зростання цін та дефіцит оцту та цукру. Сіль у нас привізна, з Соледара, що в зоні бойових дій на Донеччині її нині не добути, але з цією проблемою начебто впоралися. Відзначається зростання цін на дрова та вугілля. Надії у багатьох, що навіть мають автономне газове опалення, на стабільну подачу газу - немає, а тому попит на послуги пічника (здавалося, забутої професії) - зріс у рази", – зазначає Світлана Кушнір.

Коментуючи військову ситуацію, вона звертає увагу, що українські та західні військові аналітики вказують – ЗСУ вдалося нав'язати росармії свою гру.

"Поки що це обережні заяви, але наближається 24 серпня. А це – і День Незалежності України, і рівно півріччя широкомасштабної війни, в якій путінські генерали думали перемогти "за два-три дні". Це означає, що ракетні масовані удари на всій території України можуть стати єзуїтським "вітанням". Просто пам'ятаєте про це та реагуйте на сигнали повітряної тривоги, – закликає експерт. – Не виключено, що спроба росіян буде надактивно атакувати на Донецькому напрямку. У свою чергу ми можемо відповісти точковими ударами Хаймарсів по складах боєприпасів та центрах дислокації командування батальйонно-тактичних груп (БТГ) супротивника".

Друга половина місяця, нагадує Світлана Кушнір, це традиційно перші підсумки жнив, а також час шкільних базарів.

"У воєнний час наших аграріїв треба, без зайвої скромності, прирівняти до бійців трудового та продовольчого фронту. А от зі шкільними справами доведеться почекати – МОН дало можливість визначити форму навчання (очну, дистанційну чи змішану) самим батькам, при цьому ніяк не допомогло установам середньої освіти в обладнанні бомбосховищ, скинувши це на плечі місцевого самоврядування. Хоча, по суті, питання колективної безпеки – прерогатива виключно центральної влади, частиною якої є Міністерство освіти і науки. При цьому, так само надійшло МОН і щодо наших університетів, академій та інститутів – з 15 серпня студенти вийшли на очне навчання, а ось виділити раніше кошти на обладнання сховищ не змогло ні Міносвіти, ні бюджети багатьох вишів", – наголошує експерт.

Серпень ще не осінь, але вже близько. Тому, вважає Світлана Кушнір, настав час Міністерству охорони здоров'я більш активно вести кампанію з вакцинації від форм сезонного грипу та ковіда, який, на жаль, не загинув на цій війні, зростання захворюваності по Україні зростає швидкими темпами.

Ми всі чекаємо чергової вже анонсованої допомоги від наших міжнародних партнерів

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зазначає, що Україна на тлі протистояння російської агресії продовжить активно готуватися до, мабуть, найскладнішого опалювального сезону.

"Всі сили на місцях кинуті на підготовку місць проживання внутрішньо перемішаних осіб та критичної інфраструктури до зимового періоду за умов можливого дефіциту газу. І друга половина серпня пройде у підготовці, – прогнозує Тетяна Лупова. – Можу розповісти, що для цього робиться у Чернівецькій області новим начальником обласної військової адміністрації Русланом Запаранюком. Знаходяться кошти, залучаються гуманітарні місії та міжнародні організації для забезпечення лікарень, шкіл, дитячих садків та місць проживання ВПО твердопаливними котлами та альтернативними засобами опалення. Також у Чернівецькій області ведеться активна робота щодо допомоги релокованому бізнесу. Врятувати бізнес зараз є надважливим завданням, оскільки від цього залежить економіка всієї держави".

Західні області, продовжує експерт, активно готуються до прийому нових переселенців, які евакуюються зі східних областей та з півдня на тлі посилення там бойових дій. У тому числі – очікування контрнаступних дій української армії. За прогнозами, саме у другій половині серпня потік людей із цих областей збільшиться, зазначає Тетяна Лупова.

"Крім того, ми всі чекаємо на чергову вже анонсовану допомогу від наших міжнародних партнерів. Кожен такий транш наближає нашу перемогу", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - вибухи не припиняються протягом години: що відбувається у Криму.