До 2100 року населення України може скоротитися до 22 мільйонів.

Частка народжуваності скорочується з економічних причин

Національна академія наук прогнозує різке скорочення населення України до кінця сторіччя. б про це йдеться у дослідженні НАН. Вчені виділяють кілька основних причин – економічні проблеми, статевий дисбаланс та пандемію COVID-19. Також дуже впливає старіння нації, але, за словами дослідників, це загальносвітові тенденції. “Українське суспільство стрімко старіє, бо у нас вища, ніж у Європі, смертність та нижча народжуваність. І внаслідок зменшення кількості народжень зростає частка людей похилого віку. Державна політика має бути спрямована на збалансування продовження тривалості життя та економічних можливостей держави", — каже член-кореспондент НАН України Олександр Гладун.

Частка народжуваності скорочується з економічних причин: сім'ї не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей через низьку заробітну плату, відсутність власного житла та нерозвинену соціальну інфраструктуру. Також в Україні спостерігається статевий дисбаланс на користь жінок, адже показник смертності у чоловіків вищий. Вони більше працюють на небезпечних виробництвах, де вищі ризики травмуватися та померти, а також найчастіше потрапляють у ДТП. “На скорочення українського населення впливає пандемія. Ми зараз перебуваємо всередині процесу, але цифри вже свідчать про те, що пандемія робить свій внесок у смертність. У структурі причин смерті COVID-19 посідає третє місце після серцево-судинних та онкологічних захворювань", - зазначається у прогнозі.

У НАН зазначають, що не бачать природних шляхів зупинення процесу скорочення населення. Можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення мігрантами з азіатських країн, Кавказу та колишніх республік Радянського Союзу, яких цікавитиме Україна.

Нагадаємо, кількість населення України стрімко скорочується, порівняно з іншими країнами світу. І такими темпами до 2050 року воно може зменшитися до 35 мільйонів людей. Про це повідомляє у доповіді ООН. Міжнародна організація зазначила, що Україна визнана одним із лідерів із вимирання населення. І основними причинами такої динаміки є низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійне зростання зовнішньої міграції населення. Для того, щоб запобігти демографічній кризі, нашій країні, як вважають експерти, потрібна комплексна та широкомасштабна стратегія.