До 2030 року в Україні може бути встановлений антирекорд: скільки українців залишиться в країні

В Україні прогнозують катастрофічне падіння народжуваності у 2023 році

Кожен день затягування війни в Україні дуже сильно б'є по її майбутньому. Українці не лише відмовляються планувати сім'ї в Україні, а й продовжують залишати країну. Вже наступного року прогнозується катастрофічне падіння народжуваності в Україні, до 2030 року населення може скоротитися до 35 мільйонів. Як повідомляє видання "Коментарі", таким прогнозом під час презентації в "Укрінформі" поділилася директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птахи академіка НАН України Елла Лібанова.

Фахівець зазначила, що хоч би як сумно це не звучало, але буде дуже позитивно, якщо до 2030 року громадян України буде 35 мільйонів. Враховуючи ті реалії, які є сьогодні, ця цифра може бути нижчою. Сьогодні в країні надмірна смертність, війна забирає життя українців, причому гинуть люди не лише від куль та снарядів на фронті чи у зоні бойових дій. Вмирають українці від стресів, перевантажень, поганого харчування, недостатності медичної допомоги.

Втрати населення через війну і пов'язані з нею міграційні процеси Елла Лібанова оцінює як найбільші. Поки що не всі розуміють ту катастрофу, до якої ми наближаємося. Відчуватися вона розпочне у 2023 році. Наступний рік стане роком катастрофічного падіння цього показника.

"Скажімо, щоб мати просте відновлення поколінь, потрібно, щоб одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 - 2,15 дитини 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 - ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, що народилися в першій половині року. Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8", - зазначила демограф.

За її словами, ще одним негативним фактором, який негативно впливає на демографічні показники, є міграція. Люди, які покинули Україну через війну з кожним днем, все виразніше розуміють, що не збираються повертатися назад, навіть коли закінчиться війна. Все залежить від того, наскільки затягнеться війна. Чим довше люди будуть за кордоном, тим менша ймовірність, що вони повернуться на Батьківщину в найближчому майбутньому.

Читайте також на порталі "Коментарі" - прогноз на останній тиждень 2022-го: до яких подій потрібно бути готовими.