Державна прикордонна служба надала роз'яснення щодо перетину кордону в деяких випадках

Державна прикордонна служба пояснює, як виїджати українцям

Державна прикордонна служба відповідає на деякі питання щодо перетину кордону. За словами начальника відділу організацій прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Ігоря Матвійчука, будь-які документи приймаються на кордоні: й протерміновані закордонні паспорти й внутрішні паспорти, й свідоцтва про народження.

"Важливе питання – це діти. Діти неповнолітні, самі не зможуть перетнути (кордон - ред.). Ми будемо вживати всіх заходів, щоб ідентифікувати дорослих. Якщо супроводжують бабусі, рідний дядько чи тітка", - повідомляє Матвійчук.

А якщо сусіди чи знайомі супроводжують дитину, то перетин кордону доволі проблемний.

"Зараз загальне правило якось визначити важко. Ми в кожній ситуації розбираємось. По можливості встановлюємо контакти з батьками. В тому числі бувають організовані групи – вивозять з дитбудинків, є складнощі з багатьма документами. Дивлячись який регіон, чи там є можливість такі документи виготовити чи це регіон, де окупант зараз вже повністю і немає можливості для роботи державних органів і установ. Все індивідуально", - говорить чиновник.

Наразі прикордонники працюють в надзвичайному режимі, багато людей залучено для того, щоб гуманітарну катастрофу цивілізовано вирішувати.

"Зробити можливість повернення в Україну, щоб ми зрозуміли, хто повертається в Україну і щоб це було швидше і простіше. Тому що ми аналізуємо, що це буде процес повернення. Відповідно ми повинні знати, хто і куди виїхав", - повідомляє Матвійчук.

Як повідомляв портал, українці можуть перемикатися між мобільними мережами в режимі роумінгу, щоб бути на зв'язку.