Головна Новини Суспільство події День усіх закоханих: чи варто вітати «під дату» – експерти відповіли
commentss НОВИНИ Всі новини

День усіх закоханих: чи варто вітати «під дату» – експерти відповіли

Експерти розповіли, як правильно зробити приємно своїй другій половинці та чи варто прив'язуватися до свята, яке увійшло до нашого життя порівняно недавно

13 лютого 2022, 16:07
Поділіться публікацією:

14 лютого відзначають День усіх закоханих (День святого Валентина). Свято, що прийшло до нас не так давно, але стало "своїм" для багатьох. Водночас існує думка, що вітати "під дату" — неправильно. Чому треба (не треба) вітати коханих 14 лютого? Портал "Коментарі" з цим питанням звернувся до експертів.

День усіх закоханих: чи варто вітати «під дату» – експерти відповіли

День усіх закоханих. Фото з відкритих джерел

День святого Валентина у наших реаліях дещо спотворив свою суть

Засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у низці телепроєктів Олена Рихальська пояснює:

"Це свято просочилося до нас і залишилося у форматі нашого суспільства лише тому, що нічого схожого не було. Були свята жінок, свята чоловіків, сім'ї, матері. А от просто свято закоханих – такого не було. І його, гадаю, не вистачало. Але День святого Валентина у наших реаліях дещо спотворив свою суть. У Європі, в Америці абсолютно спокійно дарують у цей день "валентинку", тортик із серцем — подібні недорогі атрибути. У нас же, на пострадянському просторі, не тільки в Україні, все якось перейшло у трактування "оцінки кохання" з точки зору вартості подарунків. Комусь дарують "валентинку", комусь діамант, комусь зробили пропозицію".

Олена Рихальська зізналася, що саме після 14 лютого вона вже майже 10 років залишає цілий тиждень під прийом розчарованих жінок. Або не привітав, або привітав не так (чекала кільце, а отримала ведмежа).

"Також можу чітко сказати — маркетологи не сплять. Вони за тиждень до Дня святого Валентина придумали вже День планування подарунків на День святого Валентина. Зараз, якщо зайти до супермаркету, — все у сердечках, аж до салату "Мімоза". Нагнітання ситуації, яка дуже працює з погляду маркетингу, потрібно більше продати та зняти вершків. З'явилися навіть платні букети на прокат, жінки його орендують, роблять фото для того ж Інстаграму (ось як мене привітали!) – і віддають букет назад до магазину. Кохання любить тишу. І 14 лютого багато у чому втратило свій колишній дух через те, що маркетологи так роздмухали День усіх закоханих", – наголошує експерт.

За словами Олени Рихальської, любити можна і треба щодня.

"Я 28 років працюю сімейним психотерапевтом. Знаю багато коментарів чоловіків, які вважають, що їх буквально "ґвалтують" цим святом. Так, він любить. Так, він готовий робити подарунки, сюрпризи. Але не треба чекати ЧОГОСЬ ТАКОГО! – саме 14 лютого. Нехай буде кохання щодня, а букети – просто так. Кохання – це не стан одного дня, а процес, у якому ви живете”, – резюмує експерт.

Стосунки мають будуватися незалежно від дати, але для більшості людей 14 лютого – зайва нагода сказати одне одному теплі слова

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єрьоменко впевнений: правильно чи неправильно вітати "під дату" – особиста справа кожного.

"Зрозуміло, що відносини мають будуватися незалежно від дати. Але для більшості людей зайва (насправді – зовсім не зайва) привід сказати одне одному хороші слова, надати знак уваги – треба і важливо. Адже у повсякденній метушні ми часто забуваємо це робити. А свято, дата, дозволяє сказати коханій людині ті самі слова, які їй хотілося б почути. Подарувати щось суто символічне, але важливе для вашої половинки", – пояснює Андрій Єрьоменко.

Він також звертає увагу, що згідно з лютневим дослідженням компанії Active Group, святкувати День усіх закоханих у поточному році планує третина українців (34,5%). Ще чверть (25,3%) – можливо, святкуватимуть, але не впевнені у цьому до кінця. А 40,2% респондентів не відзначатимуть 14 лютого.

14 лютого часто стає індульгенцією для чоловіків

Ведуча новин "Сегодня" на каналі "Україна", дружина та мама Юлія Галушка розповіла виданню "Коментарі", чому вже давно не відзначає День усіх закоханих.

"Не люблю День святого Валентина, і якось спеціально не відзначаємо його з коханим. Хіба треба чекати 14 лютого, щоб сказати: "Люблю" та зробити хоча б символічний подарунок? Те саме стосується і 8 березня. Мити посуд та підтримувати жінку треба щодня, а не в один спеціально відведений день для цього", – пояснює свою позицію Юлія Галушка.

При цьому вона зізналася, що, звісно, приємно отримати квіти 14 лютого.

"Але головне тут – не лише 14 лютого, – акцентує Юлія Галушка. – Тому що часто це стає індульгенцією для чоловіків. Не люблю це свято ще із солідарності з самотніми – завжди думаю, а як їм, коли навколо всі показушно кричать про кохання? Та й взагалі я прохолодно ставлюся до свят, у яких маркетинг перемагає суть. Я люблю сімейні, затишні свята, коли головне – побути разом, а не на публіку продемонструвати своє кохання".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Кім Кардаш'ян випустила колекцію білизни до 14 лютого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ВАЛЕРИЙ

13 лютого 2022, 17:04

кто такой этот святой Валентин


Новини