Головна Новини Суспільство події День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні: коли відзначають, історія
commentss НОВИНИ Всі новини

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні: коли відзначають, історія

22 червня відзначається День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

21 червня 2024, 12:00
Поділіться публікацією:

22 червня відзначається День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Ця дата символізує початок війни, яка забрала життя кожного п'ятого українця. З метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їхнього подвигу та жертовності, на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань, указом Президента України від 17 листопада 2000 року було встановлено цей пам’ятний день.

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні: коли відзначають, історія

Щорічно 22 червня на будинках та спорудах органів і установ державної влади приспускається Державний прапор України із чорними стрічками. Це символізує загальнонаціональну скорботу і вшанування тих, хто віддав своє життя заради миру і свободи.


Історія започаткування цього дня

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні відзначається щорічно 22 червня. Ця дата обрана не випадково: саме в цей день у 1941 році розпочалася Велика Вітчизняна війна, яка принесла незліченні страждання та втрати українському народові. Цей день став символом національної скорботи, коли ми вшановуємо пам'ять тих, хто загинув у боях, хто став жертвами окупаційного режиму, хто не повернувся з полів битв.

Велика Вітчизняна війна залишила глибокий слід в історії України. Війна принесла незліченні втрати: мільйони загиблих, зруйновані міста і села, скалічені долі. Українці воювали на різних фронтах, брали участь у партизанському русі, підтримували армію і тил. З початку війни й до її завершення українці зазнали величезних втрат, але водночас проявили неймовірну мужність і стійкість.


Традиції вшанування Дня скорботи та пам'яті жертв війни в Україні

Щороку 22 червня по всій Україні проходять різноманітні заходи, присвячені вшануванню пам'яті жертв війни. У містах і селах відбуваються меморіальні заходи, покладання квітів до пам'ятників і братських могил, хвилини мовчання. У церквах проводяться панахиди за загиблими, а у школах та навчальних закладах — тематичні уроки пам'яті.

Однією з традицій цього дня є загальнонаціональна хвилина мовчання, яка проходить о 10:00. У цей момент вся країна зупиняється, щоб віддати шану загиблим. Люди запалюють свічки, покладають квіти та вінки до пам'ятників воїнам, приєднуються до молитов за душі тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України.


Важливість цього дня

Пам'ять про жертв війни має велике значення для сучасного українського суспільства. Вона нагадує нам про ті страшні часи, коли ціла нація опинилася на межі виживання, і про те, якою ціною було здобуто перемогу. Вшанування пам'яті загиблих — це не тільки шана минулому, але й урок для майбутніх поколінь. Це нагадування про важливість миру, єдності та патріотизму.

Сьогодні Україна знову переживає складні часи, пов'язані з військовими конфліктами та боротьбою за незалежність. День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни набуває особливого значення в контексті сучасних подій. Ми згадуємо не тільки тих, хто загинув у Другій світовій війні, але й тих, хто віддав своє життя у сучасних конфліктах, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України.

День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні — це важлива дата в нашому календарі. Це день, коли ми зупиняємося, щоб згадати про ті страшні події, які залишили глибокий слід у нашій історії. Це час для того, щоб віддати шану тим, хто віддав своє життя за нашу свободу, і замислитися про важливість миру і єдності для майбутніх поколінь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини