День преподобної Ксенії: що не можна робити в цей день

Яке свято відзначають віряни 24 січня, заборони дня і в кого іменини

24 січня за новим церковним календарем - новоюліанським - День пам’яті преподобної Ксенії. Традиції цього свята, його прикмети, а також про саме свято православної церкви 24 січня за старим стилем - йдеться далі.

24 січня 2024 року - яке в цей день церковне свято за новим і старим календарем

24 січня (6 лютого за старим стилем) - вшановують преподобну Ксенію Мілаську, благодійницю, утішительку і наставницю.

Преподобна Ксенія жила в V столітті, відома, як єдина донька багатого римського сенатора. Аби не виходити заміж, Ксенія із двома служницями таємно пішла з рідного помешкання. Мандруючи, римлянка зустріла святого апостола Андрія і пішла разом з ним у місто Міласс. Там вона придбала землю, збудувала храм святого Стефана і стала засновницею жіночого монастиря. Тамтешній єпископ Павло, висвятив Ксенію.

Свята подвижниця допомагала усім: для незаможних була, як благодійниця, тих, що в скорботах - утішала для грішних - наставниця. Сама вона дотримувалась думки, що вона гірша і грішніша за всіх. В день смерті святої Ксенії в небі над монастирем з'явилось знамення, що зображало світлий вінець з Хрестом, що сяяв посеред нього. Воно супроводжувало тіло подвижниці до самого поховання.

Свято 24 січня за старим стилем - День пам'яті преподобного Феодосія Великого.

Що означають прикмети на 24 січня

Народна мудрість говорить, яка погода цього дня - така й весна:

  • сонце гріє - весна буде ранньою і теплою;
  • хуртовина почалася - до пізньої весни;
  • день видався теплий - навесні буде багато дощів.
Що не можна робити 24 січня

Існує декілька заборон в це свято - що не можна робити:

  • злитися, лаятися і ображати інших;
  • відмовляти в допомозі;
  • шити, в'язати, стригти нігті, волосся.

За народним повір'ям не потрібно змінювати постіль, ще братись за важку роботу і розпочинати нові справи - мовляв, користі не буде

Що можна робити 24 січня

Свята Ксенія є покровителькою всіх жінок, хто носить це ім'я. До неї звертаються з молитвами під час хвороб, просять щасливого сімейного життя і моляться вагітні. Вважається, що в цей день потрібно робити добрі вчинки: допомогти тому, хто має в цьому потребу, провідати хворих або старших людей, надати добру пораду - добро відплатиться добром сторицею.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про День Тетяни