Головна Новини Суспільство події Справа МН17: до чого веде позов Нідерландів проти Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа МН17: до чого веде позов Нідерландів проти Росії

Експерти розповіли про перспективи позову Нідерландів у ЄСПЛ проти Росії у справі про катастрофу Боїнг-777 рейсу МН17

10 травня 2021, 17:36
Поділіться публікацією:

Нідерланди подають позов до Європейського суду з прав людини проти РФ за її роль в катастрофі малайзійського пасажирського літака Боїнг-777 рейсу МН17, збитого в небі над Донецькою областю в липні 2014 року. Що це означає? Чому позов подано саме зараз? Які можуть бути наслідки для РФ? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Справа МН17: до чого веде позов Нідерландів проти Росії

Справа МН17. Фото з відкритих джерел

"Нідерланди діють в інтересах своїх громадян"

Політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що в цій ситуації Нідерланди діють в інтересах своїх громадян, щоб отримати компенсацію за збитий "Боїнг".

Експерт нагадує, що розслідування вийшло на конкретних осіб (правда, слухання в Гаазі проходять за відсутності обвинувачених: трьох громадян Росії і одного українця — Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка), які, імовірно, скоїли теракт, в результаті якого 17 липня 2014 року в небі над Донецькою областю був знищений рейс МН17 і 298 чоловік, що знаходилися на борту. Але вина їх в суді поки не доведена.

"Мова йде про конкретних людей, які запускали ракету з комплексу "Бук" (міжнародна слідча група прийшла до висновку, що він належав 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську — ред.) по "Боїнгу". Довести пряму провину РФ як держави, яка дала дозвіл на удар, дуже складно. Можливо, це стане наступним етапом, — вважає Володимир Воля. — Поки ж Нідерланди (а на борту, нагадаю, було 196 громадян цієї держави) діють превентивно. І розраховують, що через деякий час з'явиться відповідне рішення суду щодо людей, які винні в збитті літака. А там — видно буде".

Експерт нагадує, що РФ не визнає юрисдикцію ЄСПЛ, а тому навряд чи буде виконувати рішення суду. Але якщо воно виявиться не на користь Росії — це стане черговим ударом по її міжнародному іміджу.

"Правда, до цього ще потрібно пройти ряд складних і тривалих етапів. Зокрема, завершити суд над тими, хто, ймовірно, збивав літак. А потім спробувати переконливо довести прямий зв'язок між ними і наказами посадових осіб РФ. Зазначу, що поки не було реальних слідчих дій, які дозволили б підтвердити те, що в інтернеті назбирали розслідувачі. Слідчі не проводили слідчих дій в Росії. Відповідно, довести роль РФ як держави в трагедії, що сталася, буде вкрай складно", — резюмує Володимир Воля.

"РФ було би вигідно заплатити певну компенсацію"

Політичний експерт Дмитро Воронков передбачає, що в самих Нідерландах є політичний попит на підвищення рейтингу влади. І керівництво країни хоче продемонструвати громадянам, що питання трагедії рейсу МН17 воно не випускає з уваги. І має намір притягнути до відповідальності всіх винних.

"Паралельно з цим все йде в рамках загальноєвропейської антиросійської кампанії, що набирає останнім часом все більших обертів. Досить згадати звинувачення РФ у вибухах на військових складах у Чехії, Болгарії, — зазначає Дмитро Воронков. — Зрозуміло, що РФ не визнає свою провину. Але це дає привід для нових санкцій. До чого, я вважаю, і прагнуть певні сили".

Експерт не виключає, що РФ було би вигідно заплатити певну компенсацію. Але з огляду на, що це схоже на визнання провини, в тому числі в своєї участі в конфлікті на Донбасі, розраховувати на такий поворот подій навряд чи доводиться.

"Як навряд чи будуть в найближчому майбутньому і серйозні наслідки для РФ. Проти Росії і так чимало позовів до ЄСПЛ. Ось тільки російська влада підстрахувалася. Вона пробила через свій Конституційний суд рішення про превалювання свого законодавства над міжнародним. Фактично — отримала можливість не виконувати рішення ЄСПЛ. Ці зміни, прийняті незабаром після початку агресії проти України, явно мали на меті ігнорувати рішення міжнародних інституцій, незручні для Росії", — пояснює Дмитро Воронков.

Раніше повідомлялися, що в Росії жителям ОРДЛО надали "нові права".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини