Ціна на борщ підскочила: скільки тепер коштує національна страва

Вартість борщу зросла у 2 рази за останні роки — дослідження Poster

За чотири роки вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі, встановивши новий рекорд для цієї традиційної страви — від 55 гривень у 2020 році до 110 гривень у 2024 році. Такі дані надає ресторанне медіа "Реве та стогне ресторатор", яке посилається на дослідження компанії Poster.

У цьому дослідженні виявлено, що найвищі ціни на борщ фіксуються у Миколаївській (130 грн) та Херсонській (129 грн) областях, а найнижчі — у Тернопільській (60 грн) та Сумській (65 грн) областях.


Згідно з даними Poster, популярність борщу не лише зберігається, а й зростає, причому прогнозується, що до кінця 2024 року кількість проданих порцій може майже подвоїтись порівняно з 2020 роком. За п'ять років обсяг продажів цієї страви склав 5 015 841 порцій, що свідчить про стабільний інтерес українців до національної кулінарії.

"Індекс Борщу", як економічний показник, дозволяє оцінити не лише динаміку цін на борщ, а й порівняти вартість цієї страви в різних регіонах України. Це дає можливість аналізувати регіональні особливості витрат на харчування, а також показує, як різні соціально-економічні чинники впливають на ціноутворення в ресторанному бізнесі.


Читайте також на порталі “Коментарі” - відомий шеф-кухар Микола Ільїн разом із гостями мережі супермаркетів "Сільпо" приготував найменшу у світі порцію борщу. Об'єм кулінарного витвору склав всього 7 мілілітрів – досить, аби заповнити лише дві чайні ложки.

Раніше "Коментарі" писали, що борщ — це не просто суп, а кулінарний символ України, який об'єднує традиції та смакові вподобання різних поколінь. Кожна українська родина має свій унікальний рецепт, що передається з покоління в покоління. Представляємо вашій увазі три рецепти українського борщу, які задовольнять смаки як консервативних гурманів, так і шукачів нових смакових відчуттів.