Цікаві факти про вересень, які ви могли не знати

Після прочитання цього тексту ви зрозумієте, як мало знали про вересень

Вересень вважався сьомим за рахунком місяцем в році у древніх римлян і греків, за що і зобов'язаний своїй назві: "septem" в перекладі з латині означає якраз "сім". Слов'яни називали цей місяць "рюінь", тому що у вересні часто можна почути крики (рев) диких тварин і сильні вітри, які по-своєму ревуть. Крім того, за часів Київської Русі вересень іноді називали ще "хмурень", тому що дні ставали все менше, холодніше, як підсумок, хмурнее.

В Україні 1 вересня мільйони учнів йдуть в школу. Але конкретна дата початку нового навчального року була затверджена тільки в 1935 році постановою Ради народних комісарів. До цього дата була "плаваючою", школярі могли піти в школу як в кінці серпня, так і на початку вересня. А в 1984 році в Радянському Союзі було засновано нове свято - День знань.

У вересні наші предки намагалися вгадати - яка буде зима? Тому, з вереснем пов'язано безліч народних прикмет. Наприклад, велика кількість павутини в вересні віщувало м'яку осінь і холодну зиму. Якщо на дубах багато жолудів, то зима буде сніжною. А ось холодний вересень віщував ранню весну наступного року.

На вересень зазвичай доводиться і так зване "бабине літо", коли на короткий час погода знову стає теплою і ясною. Чому це літо називається саме "бабине"? Є припущення про те, що основні сільськогосподарські роботи на той час вже закінчувалися, жінки приймалися за рукоділля. А ось в Північній Америці цей період називають "індіанське літо". Вважається, що люди, народжені в вересні, відрізняються ощадливістю і зрілістю мислення.

Вони не люблять розкидатися грошима, володіють цілеспрямованим характером. Вчені Гарвардського університету провели дослідження, в результаті якого дійшли висновку - найкращі оцінки в школах отримують діти, які з'явилися на світ у вересні. 29 вересня 1907 на вулицях Санкт-Петербурга з'явилися трамваї. Але, далеко не всі жителі столиці Російської імперії прийшли в захват від нового виду транспорту. Раніше вагони по рейках переміщалися за допомогою коней, тому, власники коночних парків виступали проти трамваїв, поява яких загрожувало їм повним руйнуванням.

30 вересня 1630 року в Америці було винесено перший смертний вирок. До повішення за умисне вбивство засудили якогось Джона Біллінгтона. У Франції навпаки через багато років був введений мораторій на смертну кару. Таке рішення було винесено Національними зборами 30 вересня 1981 року. Це було однією з передвиборних обіцянок, яке зробив Франсуа Міттеран, який вступив на початку року на пост президента.

Мораторій діяв 26 років, в 2007 році заборону на смертну кару було внесено до Конституції Франції. У вересні 1812 року в Москві, під час окупації її військами Наполеона, сталася страшна пожежа. Вогнем було знищено дві третини будинків міста, загальний збиток, заподіяний Москві, був оцінений в 320 мільйонів рублів. Місто відновлювався більше 20 років. Для ліквідації наслідків пожежі російський імператор Олександр Другий заснував спеціальну комісію.

Раніше "Коментарі повідомляли, яка буде погода в вересні.