Чому Угорщина продовжує руйнувати єдність усередині ЄС – хто може поставити на місце Орбана

Поки не будуть розкриті особисті мотиви Орбана і Ко в усьому, навряд чи вдасться якось вплинути на позицію офіційного Будапешта

Угорщина знову каламутить європейську воду. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан продовжує критикувати Європейський Союз, порівнюючи нацистські ідеї Адольфа Гітлера із демократичним об'єднанням Європи. Раніше орбанівські висловлювання про необхідність припинити підтримку України у війні проти Росії викликали схвалення екс-президента РФ Дмитра Медведєва, який зараз займає посаду заступника голови Ради безпеки і дивує світ істериками у своєму Телеграм-каналі. Чому угорська влада поводиться саме так? Як її поставити на місце? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Без залучення спецслужб економічної розвідки ЄС чи США, без дій розвідвідомств тут не обійтися

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера поділився такою думкою:

"Проросійська позиція керівництва Угорщини сформувалася не вчора. Близькість точок зору Орбана та Путіна на ті чи інші політичні процеси часом неймовірно дивує. Складається враження, що це Угорщина перебуває у складі ОДКБ, а чи не, наприклад, Казахстан".

Політика – це концентрована економіка, нагадує експерт. На його думку, щоб зрозуміти причину та мотиви такої поведінки Угорщини, так само, як на це вплинути, слід проаналізувати, що відбувається в економіці цієї країни. Фактично не здатної вижити самостійно. Плюс – проаналізувати зв'язки нинішнього угорського керівництва із Москвою.

"Думаю, що без залучення спецслужб економічної розвідки ЄС чи США (з огляду на те, що Угорщина є ще й членом НАТО), без дій розвідвідомств тут не обійтися. Поки не будуть розкриті особисті мотиви Орбана та Ко у всьому тому, що навряд вдасться якось вплинути на позицію офіційного Будапешта, – вважає Сергій Магера. – Не раз висловлювалися думки про велику корупцію (на найвищому рівні) під час будівництва в Угорщині АЕС (почалася ще за СРСР, триває за РФ). Можливо, саме через тотальну залежність від Кремля Орбан піднімає ставки, критикуючи вже не Україну, а ЄС. Практично ретранслюючи меседжі кремлівської пропаганди про те, що ЄС – нібито штучне утворення, що воно обов'язково розвалиться".

Орбану важливо мати економічні відносини з китайською та російською владою, яка не запитує, куди і як витрачаються гроші

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Орбан виглядає бридко зі своїми заявами. Нагадує елітну повію. Намагається навіть не так підмазатись до РФ (хоч, зрозуміло, що та використовує його висловлювання у своїх пропагандистських цілях), скільки – натиснути на ЄС. Для торгів із ним. Оскільки керівництво Євросоюзу все частіше використовує проти розперезаної угорської влади батіг, а не пряник, як було раніше".

Така поведінка офіційного Будапешта викликає неприховане роздратування у багатьох країн, що входять до ЄС, зазначає експерт. Особливо у країн східної та південно-східної Європи, які пам'ятають "принади" життя в соцтаборі. Звідси, наголошує Ігор Петренко, жорсткі заяви того ж таки глави румунського МЗС про те, що, якщо Угорщині так некомфортно в Євросоюзі, вона може його покинути.

"Слід також розуміти, що антизахідна риторика Орбана, його критика ліберал-демократів має певну підтримку в угорському суспільстві, яке, як і російське, страждає на фантомні болі за імперським минулим. За втраченими після Першої світової війни територіями. Через те, що багато угорців живуть з того часу в інших країнах. Як наслідок – Орбан і йому подібні шукають якусь "фішечку", яка показуватиме їхню особливість, якусь винятковість, "особливу думку". Водночас переважна більшість угорців насправді проти виходу з ЄС, оскільки розуміють, що економічно їм дуже вигідно залишатися його членом. І, якщо Орбан продовжуватиме в тому ж дусі, а ЄС сильніше закручуватиме гайки, навряд чи це знайде розуміння у електорату", – вважає експерт.

Він також звертає увагу, що Орбан намагається знаходити нові джерела фінансування, підтримки серед недемократичних країн. Насамперед, у РФ та Китаї.

"Для того, щоб реалізовувати ту систему влади, в якій йому комфортно, необхідний контроль над медіа, якісь "плюшки" елітам, можливість заробляти так, щоб була "чорна каса". З ЄС такі номери не проходять. Тому Орбану так важливо мати економічні відносини з китайською та російською владою, яка не запитує, куди і як витрачаються гроші, необхідні для виживання орбанівського режиму", – наголосив Ігор Петренко.

Але, якщо раніше цей шантаж якось працював, і ЄС намагався, скажімо так, задобрити Угорщину, то зараз офіційний Будапешт отримує відлуп у вигляді зниження фінансування.

"До того ж, – продовжує експерт, – усі ці "закидони" Орбана не сприймаються серйозно. За принципом: собака гавкає – караван іде. Угорський прем'єр розкидається гучними заявами, періодично блокує ті чи інші ініціативи (що вже стало приводом для можливого перегляду механізму прийняття рішень у ЄС – не обов'язково одноголосно). Але коли йдеться про ухвалення остаточного рішення, Будапешт, як правило, йде назад. Не стає, як та сама Туреччина, яка заблокувала рух Швеції до НАТО, у жорстку позицію. Приєднуючись зрештою до спільної думки. Це знову ж таки показує слабкість Орбана. Відсутність у нього принципів, які він готовий обстоювати. Відсутність позиції як такої. Фактично, в угорського прем'єра – криза жанру. Та політична риторика, в якій йому комфортно, вже не працює на рівні ЄС і пробуксовує навіть усередині Угорщини".

Читайте також на порталі "Коментарі" - жити залишилося не так уже й багато: Буданов зробив нову заяву про стан здоров'я Путіна.