Головна Новини Суспільство події Чому у Раді заговорили про підвищення тарифів на електроенергію: що відбувається в енергосистемі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому у Раді заговорили про підвищення тарифів на електроенергію: що відбувається в енергосистемі

Щоб уникнути тривалих відключень у наступний опалювальний сезон, необхідно не лише ремонтувати великі об'єкти енергосистеми, а й додатково створити мережу захищених систем невеликих електростанцій

2 травня 2024, 12:54
Поділіться публікацією:

Член парламентського комітету з енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк заявив, що тариф на електроенергію в Україні потрібно терміново підніматиЗа його словами, якщо цього не зробити, узимку буде великий дефіцит потужностей, тож світла може бути не по 6-12 годин. Як оцінюєте дані заяви та те, що відбувається в українській енергосистемі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому у Раді заговорили про підвищення тарифів на електроенергію: що відбувається в енергосистемі

Підвищення тарифів на електроенергію. Фото: з відкритих джерел

Тарифи та ціни на електроенергію бажано підняти

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев вважає, що тарифи та ціни на електроенергію для побутових споживачів потрібно піднімати. За його словами, нинішні не покривають собівартість генерації, розподілу та передачі електроенергії.

"Звідки брати ці гроші відповідним компаніям – неясно. Тим більше, що у них і так зараз наднормативні витрати, пов'язані з необхідністю ремонтних робіт після російського обстрілу. Західні банки, міжнародні кредитні організації неспроможні повністю компенсувати ці витрати. І єдиним джерелом наповнення бюджетів, насамперед, державних компаній, того ж Енерогатому та Укргідроенерго залишаються гроші, які вони отримують за надані послуги, за електроенергію", – пояснює експерт.

При цьому він не згоден з тим, що, якщо таке підвищення відкласти, це призведе до величезного дефіциту потужностей взимку.

"Це не пов'язані між собою речі, – запевняє Геннадій Рябцев. – Навіть, якщо ціни на електроенергію найближчим часом піднімуть для побутових споживачів із нинішніх 2,64 грн за кВт-год до 4-5 грн за кВт-год, це не допоможе компаніям повністю відновити пошкоджене російськими обстрілами обладнання. Але це не означає і те, що на нас обов'язково очікують масові відключення електроенергії на 6-12 годин. Тому що окрім відновлювальних робіт, які йдуть зараз на ТЕС, ТЕЦ, ГЕС, у системі Укренерго, реалізуються програми, спрямовані на децентралізацію та розукрупнення вітчизняної енергетики. Щоб в Україні не було тривалих перерв в енергопостачанні, зокрема, під час опалювального сезону", – зазначає експерт.

За його словами, слід обов'язково створити мережу невеликих електростанцій потужністю від 5 до 30 мегават (МВт), об'єднаних між собою та приєднаних до загальної енергосистеми України.

У такому разі, роз'яснює Геннадій Рябцев, окремі міста, райони, селища отримають енергію незалежно від великої енергосистеми. Що дозволить розвантажити останню, направивши її потужності на потреби промислових підприємств, ВПК.

Експерт резюмує:

"Тарифи та ціни на електроенергію бажано підняти. Це дозволить частково компенсувати витрати великих генеруючих компаній та операторів систем передачі та розподілу. Але, щоб уникнути тривалих відключень наступного опалювального сезону, необхідно не тільки ремонтувати великі об'єкти енергосистеми, а й додатково створити мережу незалежних і захищених завдяки своїй розосередженості систем невеликих електростанцій".

Важливо отримати відповідь, що принесе кінцевому споживачеві підвищення тарифу

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин пояснює:

"Питання ж не в тому – піднімати чи не піднімати ціни та тарифи. У разі інфляції це неминуче. Питання в тому, що піднімати та відпускати тарифи у вільний ринок – поняття різне".

І найголовніше, продовжує експерт, а хто поручиться, що підняті тарифи забезпечать гарантоване електрозабезпечення споживача? Особливо малозабезпечених, що живуть у багатоквартирних будинках, де поставити персональний генератор немає можливості з міркувань безпеки.

"Так що, – констатує Ігор Черкашин, – важливо отримати відповідь, що принесе кінцевому споживачеві підвищення тарифу. І на скільки?".

Сьогоднішня ситуація – це ще добрий привід навести там лад

На думку виконавчого директора Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослава Павлюка, ціна електроенергії має зрости, тариф має бути піднятий. Але, наголошує він, важливо зрозуміти – куди піде отримана різниця в цьому тарифі.

"Якщо подивитися на попереднє підвищення минулого року, то більша частина пішла не генеруючим компаніям, а операторам систем передачі – магістральних та розподільчих. У них також, звичайно, є проблеми. Але це не вирішує виклику дефіциту на рівні генерації та постачання електроенергії (а не лише її передачі). Також саме підвищення не означає, що ці гроші можна буде використати швидко, оскільки існують проектні, дозвільні процедури. І приєднання забирають до півтора року на будівництво та приєднання до системи нових потужностей електрогенерації", – пояснює експерт.

Фактично, продовжує він, рецепт швидкого будівництва нових електрогенеруючих потужностей лежить у співпраці міст-громад (які можуть швидко виділяти земельні ділянки для нових генераційних та когенереаційних потужностей) та приватних інвесторів (які можуть купувати обладнання без тривалих публічних тендерів – і встановлять його максимально швидко).

"Це також вимагає формування урядової групи високого рівня повноважень, що займається зменшенням бюрократії та спрощенням доступу до локальних мереж для нових виробників та узгодженням потужностей із диспетчерськими вимогами Укренерго, – наголошує Святослав Павлюк. – Слід пам'ятати, більшість операторів систем розподілу є приватними компаніями. І підключення до розподільних мереж завжди було проблемою для споживачів та виробників – дорого, довго та з масою підводного каміння. Сьогоднішня ситуація – це ще добрий привід навести там лад".

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбувається довкола ринку електроенергії в Україні: чому нас готують до підвищення тарифів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини