Головна Новини Суспільство події Чому санкції Заходу не заважають РФ продовжувати війну: які заходи можуть спрацювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому санкції Заходу не заважають РФ продовжувати війну: які заходи можуть спрацювати

Ефект буде тоді, коли в антиросійських санкціях не буде винятків

2 травня 2024, 09:52 comments1795
Поділіться публікацією:

Ситуація з санкціями проти Росії виглядає дедалі непривабливішою. Стало відомо, що низка західних банків, які залишилися працювати в РФ, сплачують сотні мільйонів євро податків до бюджету країни-агресора. Та сама Німеччина виступає проти конфіскації російських активів. А ті ж самі США дозволили проводити операції з російськими банками для розрахунків у сфері енергетики. При цьому Європа, зумівши частково злізти з російської газової голки, вступає в залежність від російських мінеральних добрив. А РФ продовжує ігри з танкерним флотом, оминаючи західні нафтові санкції. Як зробити обмеження проти країни-агресора ефективнішими, а російську економіку – більш ослабленою? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому санкції Заходу не заважають РФ продовжувати війну: які заходи можуть спрацювати

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Потрібна політична воля країн Заходу

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков погоджується з тим, що ситуація з санкціями виглядає некрасиво.

"Західні країни продовжують, перш за все, думати про свої інтереси, а не про інтереси демократичного світу загалом, який має бути зацікавлений у швидкій перемозі України. А цю перемогу можна наблизити, прийнявши дієві санкції проти агресора – Росії", – зазначає експерт.

На жаль, продовжує він, такий підхід проглядається у всьому – у дуже щадних ударах по банківській системі, нафтовій, газовій, мінеральних добривах і так далі.

"Безумовно, потрібна політична воля країн Заходу. Санкції мають стати жорсткішими, покарання за їх обхід – жорсткішими. Тоді буде ефект. А спроби дозовано, акуратно бити по РФ санкціями – те саме, що дозовано допомагати ЗСУ озброєннями та боєприпасами. Ворог адаптується. А Україна страждає", – констатує Олексій Плотніков.

На його думку, у санкціях не повинно бути виключення (коли ті чи інші країни ЄС, наприклад, до них не примикають). Торгівля з Росією має стати табу. Її банки слід повністю відключати від системи SWIFT. Експорт нафти – під повну заборону, тіньовий флот та всіх, хто причетний до його створення та функціонування – під найпотужніші санкції.

Механізми рішення є – їх просто слід задіяти, впевнений експерт.

Якщо навіть такі банки як Raiffeisen, Deutsche Bank, OTP підуть із РФ, це не вплине на її економіку

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Інформація про те, що російські банки, власниками яких є закордонні компанії, заплатили до бюджету країни-агресора велику суму податків, не зовсім вірна. По-перше, сума не така велика. По-друге, в РФ наразі шість великих держбанків, які фактично належать Путіну. Вони тримають 80% всього ринку. І саме вони сплачують основні податки".

За словами експерта, у статті Financial Times перекрутили цифри. Взяли рублі – і видали за євро, вказавши суму 800 мільйонів євро. Насправді сплачені мільйони рублів, запевняє Олександр Охріменко. І це небагато.

"Для порівняння – Сбербанк у цей час виплатив дивідендів майже на трильйон. Ну, як сплатив? Забрав гроші із депозитів населення – і сплатив, – уточнює експерт. – Тож, якщо навіть такі банки як Raiffeisen, Deutsche Bank, OTP і іже з ними підуть із РФ, це ніяк не вплине на її економіку. На відміну від ударів по її енергоресурсах (нафта, нафтопродукти, газ), санкцій за допомогу в обході санкцій тощо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — гроші на війну будуть: Росія вигадала, як обійти санкції США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини