Чому Лукашенко образився на Україну та не рекомендує літати в її повітряному просторі

В Білорусі заявили, що літати над Україною "небезпечно"

Білорусь збирається звернутися до Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) для оцінки правомірності рішення країн, які заборонили білоруським літакам використовувати свій повітряний простір. Про це заявили в Департаменті авіації Міністерства транспорту Білорусі, повідомляє "БЕЛТА".

У своєму документі білоруські авіаційники поміж всіх країн значно загострили увагу на Україні.

"Білорусь збирається звернутися до Ради ICAO для оцінки правомірності дій України та інших країн, які в односторонньому порядку, порушуючи міжнародні зобов’язання, встановили заборони й обмеження на використання свого повітряного простору білоруським авіаперевізникам", - йдеться в заяві.

Окрім цього Білорусь вимагає від експертів організації цивільної авіації надати юридичну кваліфікацію погрози застосування сили з боку України щодо білоруського цивільного літака у 2016 році. Також авіаційники Лукашенка звинуватили Україну в порушенні Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію й двосторонньої угоди від 1995 року.

"У зв’язку з цим авіаційні органи влади Білорусі не радять міжнародним авіаперевізникам використовувати повітряний простір України", - зазначено в документі.

Нагадаємо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 28 і 29 травня був із візитом в російському місті Сочі, де зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним. Усі деталі зустрічі ми розібрали в нашому матеріалі.

Додамо, що з 26 травня 2021 року Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. Українським авіакомпаніям і літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі республіки.

Таке рішення політики прийняли у зв'язку з тим, що 23 травня в Мінську був затриманий засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни - Вільнюс. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке не підтвердилося.