Чому домовленості Байдена в Саудівській Аравії вдарять по Росії: про що йдеться

Падіння цін на нафту може безпосередньо позначитися на здатності Кремля виділяти величезні кошти на війну проти України

Саудівська Аравія погодилася збільшити видобуток нафти після зустрічі президента Джо Байдена з наслідним принцом Саудівської Аравії. Що це означає? Чому це важливо? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Остаточне рішення про нарощування видобутку нафти прийматиме ОПЕК на початку серпня

Експерт із енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що ситуація – неоднозначна.

"Остаточне рішення про нарощування видобутку ухвалюватиме ОПЕК на початку серпня. Поки що представники Саудівської Аравії заявляють, що зможуть наростити видобуток, якщо буде дефіцит нафти у світі", – пояснює експерт.

Денис Саква зазначає, що ОПЕК раніше оголошував про плани нарощування видобутку у серпні.

"Тому, – продовжує він, – швидше за все, зростання буде, але у запланованих межах (650 тисяч барелів на день). Для України збити високі ціни на нафту означає падіння доходів Росії від продажу нафти. Відповідно – буде менше коштів, щоби фінансувати війну".

Той факт, що вдалося досягти хоча б домовленості щодо нафти – це здається навіть якимсь дивом

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін нафтове рішення вважає одним із досягнень візиту Байдена до Близького Сходу.

"Бо якщо Саудівська Аравія збільшить на 50% постачання нафти на світовий ринок, можна очікувати зниження ціни на неї на 20-30%. А це зараз важливо, тому що енергетичний ринок, усі економіки лихоманить через російське вторгнення в Україну, санкції і так далі", – пояснює політолог.

Але нюанс, за його словами, у тому, що візит Байдену на Близький Схід мав більш глобальні цілі. У тому числі – поновити альянси, які раніше там були у США з іншими країнами.

"З цим були і є проблеми, тому що досить холодного арабські країни цього регіону сприймають США. Навіть із тією ж Саудівською Аравією зустріч проходила не в найкращій атмосфері. І той факт, що вдалося досягти хоча б домовленості щодо нафти – це здається навіть якимсь дивом, – зазначає Олексій Якубін. – Нагадаю також, що Байден планував у країнах Близького Сходу знайти для України радянське озброєння. Вдалося чи ні – поки що неясно".

Читайте також на порталі "Коментарі" - спроба №2 – Путін наказав захопити всю Харківську область.