Чи справді ситуація в енергосистемі гірша, ніж у 2022-2023 роках: у Міненергетики відповіли

Загальні втрати системи – до 9 ГВт потужності

Через суттєві руйнування енергетичної інфраструктури поточна ситуація в енергетиці значно гірша, ніж у 2022 та 2023 роках. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Найбільші руйнування завдано об'єктам теплової та гідрогенерації, значно пошкоджено об'єкти системи передачі. Загальні втрати системи - до 9 ГВт потужності. Ситуація поки що значно гірша, ніж у 2022 - 2023 роках. Застосовуються обмеження для споживачів. Ми готуємося до досить складної ситуації взимку" , – зазначив міністр.

Герман Галущенко наголосив, що зараз атаки оккупантів зосереджені на маневрових потужностях, але мета ворога – повний блікаут.

Глава Міненерго додав, що атомна генерація залишається базовою для України, водночас ворожі атаки на підстанції несуть загрози і для АЕС, а отже, і для ядерної та радіаційної безпеки.

"Ми готуємося до того, щоб узимку працювали всі 9 енергоблоків АЕС, це наш спосіб вижити. Тому важливе завдання – захистити атомну енергетику, уникнути блекауту атомних електростанцій та забезпечити ядерну та радіаційну безпеку в Україні, від якої залежить і глобальна ядерна безпека", - підсумував міністр.

Читайте також на порталі "Коментарі" - українців мало не щодня попереджають, що слід готуватися до життя зі стабільними відключеннями світла протягом тривалого періоду. Однак виникає низка питань щодо тривалості відключення електроенергії вже зараз. Що таке стабілізаційне відключення світла? Чому в них така потреба? Чому одного дня буває, що українці сидять без світла, умовно кажучи 2 години, другого дня – 4? Чому є дні, коли люди змушені сидіти без світла по 18 годин? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.