Головна Новини Суспільство події Чи справді на європейському шляху Грузії поставлено хрест: що може розвернути її від РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді на європейському шляху Грузії поставлено хрест: що може розвернути її від РФ

У Грузії ситуація посилюється тим, що при владі там давно проросійськи орієнтовані сили

2 травня 2024, 16:50 comments5193
Поділіться публікацією:

Парламент Грузії ухвалив так званий "закон про іноагентів", який, по суті, є калькою аналогічного російського та спрямований на згортання свобод. Історик Вахтанг Кіпіані вважає, що на європейських перспективах Грузії можна поставити хрест. Спікер Держдепу США Метью Міллер уже дав зрозуміти, що закони і антизахідна риторика правлячої "Грузинської мрії" поставили під загрозу зв'язок Грузії з НАТО і Євросоюзом. Чому Грузія скочується з європейського шляху назад в обійми Росії? Що може змінити ситуацію? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді на європейському шляху Грузії поставлено хрест: що може розвернути її від РФ

Протести в Грузії. Фото: з відкритих джерел

Ситуацію може змінити жорстка позиція грузинського народу

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков пояснює:

"Законопроекти про "іноагентів" на кшталт того, що зараз скандально розглядається в Грузії, розглядалися і в інших країнах пострадянського простору. Це стало своєрідним маркером. Чи країна збирається рухатися у бік цивілізованого світу. Чи – у сферу впливу Росії. Тому Кремль не шкодує зусиль та грошей для підтримки таких законопроектів в інших державах".

У Грузії ж, продовжує експерт, ситуація посилюється тим, що при владі там давно проросійсько орієнтовані сили, які фінансуються Москвою.

"Тобто в даному випадку не Грузія як країна, а проросійська влада цієї країни зробила свій вибір. Вона – із Росією. Вона готова рухатися у середньовіччя, їй начхати на європейські перспективи", – наголошує Олександр Кочетков.

На його думку, ситуацію може змінити жорстка позиція грузинського народу. Протести. Але не дієтичні, ліберальні, а жорсткі, уточнює експерт. Реальний опір, що змітає силовиків, що підтримують владу, а також саму владу, що продається РФ.

"Тільки так можна повернути Грузію на європейський шлях розвитку, – вважає аналітик. – Але шанси на це зараз, на жаль, невеликі".

Вплив Москви на грузинську владу – колосальний

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун зазначає, що законопроект про іноагентів, м'яко кажучи, ускладнює шлях Грузії до ЄС та НАТО, власне до системи демократичних координат.

"Це прояв дуже довгої, копіткої роботи Кремля, щоб повністю приватизувати Грузію як державу. Як державний механізм, де суспільство живе одним життям та цінностями, а влада – зовсім іншими. Якщо грузини здебільшого прагнуть жити в європейських умовах і можливостях, то Іванішвілі (екс-прем'єр Грузії, засновник правлячої партії "Грузинська мрія", олігарх – прим. ред.) з іншими маріонетками Кремля рухають Грузію у протилежний бік", – наголошує політолог. .

Він не вважає, що на європейських перспективах Грузії поставлено хрест.

"Сам собою законопроект про іноагентів не створює колосальних перешкод. Але він дуже символічний. По суті це демонстрація того, що, незважаючи на опір суспільства, влада вирішила ламати його через коліно", – пояснює Максим Джигун.

За його словами, вплив Москви на грузинську владу – колосальний. Із цим треба працювати, активізуючи дії громадянського суспільства, громадських організацій, незалежних медіа, зазначає експерт.

Лише системним громадським опором можна зламати ситуацію, упевнений він. Щоб, наприклад, на наступних виборах проросійська "Грузинська мрія" програла, а до владних кабінетів зайшли прозахідні сили, які знімуть з якоря грузинські європерспективи.

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент Грузії на фоні протестів дала обіцянку та закликала громадян зробити важливий вибір.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини