Чи прийме Швейцарія другий Саміт миру: з’явилась офіційна відповідь

Швейцарія не буде організатором другого Саміту миру.

Міністерство закордонних справ Швейцарії повідомило, що країна не буде приймати другий Глобальний саміт миру, який має розглянути та наблизити закінчення війни в Україні. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на швейцарське видання Tages-Anzeiger.

Видання Tages-Anzeiger опублікувало повідомлення, що Швейцарія не буде організатором другого Саміту миру.

"На цей момент Швейцарія не готує другий Саміт миру", - йдеться у заяві МЗС Швейцарії.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово повідомляв, що Київ планує реалізувати другий Саміт миру до кінця року, ймовірно у листопаді. За словами Зеленського на міжнародну мирну конференцію готові запросити Росію. Також президент вказав, що на другому Саміті миру буде представлено план врегулювання війни між Україною та Росією.

Наразі невідомо, у якій країні відбудеться другий Саміт миру. Володимир Зеленський під час візиту індійського лідера Нарендри Моді в Київ заявив, що одним з кандидатів на проведення могла б бути Індія. Однак азійська країна не дала згоди на проведення мирної конференції. Серед інших можливих варіантів також повідомлялось про Саудівську Аравію та Катар.

Перший Саміт миру відбувся 15-16 червня 2024 року поблизу міста Люцерн в Швейцарії. Підсумкову декларацію Саміту миру підписали 80 країн. Після закінчення міжнародної конференції у Швейцарії ще кілька країн підтримали спільну заяву, яка була ухвалена на Саміті миру.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що єдина країна, яка розірвала дипломатичні відносини з РФ після повномасштабного вторгнення долучилась до спільної заяви Саміт миру.

Також "Коментарі" писали, що у Швейцарії пояснили, чому не запросили Росію на Саміт миру.