Чи потребує Україна легалізації зброї — думка експерта

В парламенті не визначилися, чи потрібна українцям легальна короткоствольна зброя

Українським депутатам пропонують на розгляд законопроект, що дозволить пересічним громадянам легально купувати коротквоствольну зброю для особистого користування та зберігання. Аргументів "за" та "проти" такого рішення чимало, і приводяться вони не лише у розмовах "на кухні", а й у вищих провладних колах. Про словесні баталії, що ведуться в українському парламенті, детально розповіла в колонці на порталі "Коментарі" народний депутат Вікторія Гриб.

За словами політика, поки голосів для прийняття відповідного документа не назбиралося, хоча профільний комітет його і підтримав. Натомість між політиками точаться суперечки щодо необхідності подібного рішення.

Як стверджує нардеп, противники легалізації "короткостволок" аргументують свою позицію кількома фактами.

По-перше, залежність рівня злочинності від соцдобробуту людей і економічного розвитку країни, а не від кількості зброї у людей. До того ж представники цієї думки наголошують, що володіти зброєю — не означає вміти нею користуватися.

"Законопроект, який зараз лежить в парламенті, зобов'язує власників зброї пройти необхідні курси. Але оскільки в цій країні будь-яка довідка і диплом продаються, немає гарантії, що заповітний "папірець" просто не куплять де-небудь в умовному переході", — додає нардеп.

Також противники документу переконані, що довгоствольна, нарізна, гладкоствольна, а також короткоствольна травматична зброя, які знаходяться у легальному обігу, можуть цілком захистити людей від посягання на їхній будинок. Мовляв, таким чином від ухвалення документу виграють "тільки продавці зброї".

"Ринок місткістю в 10 мільйонів одиниць зброї за вартістю однієї одиниці в тисячу доларів створює профіт у вигляді 10 мільярдів доларів", — говорить пані Гриб.

Ті ж нардепи, які схиляються до легалізації, переконані, що ймовірність наявності легальної зброї у пересічних громадян може знизити рівень злочинності. Політики передбачають, що грабіжники більше боятимуться отримати "озброєну відповідь".

"При цьому важливо враховувати, що законопроект легалізує не застосування зброї, а тільки її зберігання. Тобто, ти можеш мати пістолет в будинку, але не можеш розгулювати з ним по вулиці і вже тим більше стріляти", — підкреслює Вікторія Гриб.

При цьому прихильники прийняття закону говорять, що зброю зможуть придбати лише дієздатні українці із відсутніми непогашеною судимістю та медичними протипоказаннями. Хоча, як знову ж таки, наголошує нардеп, в Україні, на жаль, немає великих проблем з отриманням "липових" документів.

"Але найголовніша проблема, як на мене, це позамежний рівень нетерпіння, агресії та ненависті в суспільстві", — резюмує політик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" детально з’ясовували спільно з експертами, які ризики несе за собою легалізація зброї в Україні для населення.

Також на порталі можна дізнатися, навіщо в Україні створюють єдину базу зброї "Арсенал" і чим вона настільки важлива.