Чи обґрунтовано підвищення тарифу на електроенергію – хто найбільше це відчує

Сама цифра призначеного тарифу не має точного обґрунтування, і це викликає несприйняття у населення

З'явилася інформація, що з 1 червня тариф на електроенергію для населення становитиме 2,64 грн/кВт-год (зараз – 1,44 грн/кВт-год за споживання 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год, якщо споживається більше). Як оцінюєте це рішення, якщо воно набуде чинності? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Основний удар припаде по електрофікованих багатоповерхівках, де немає гарячого водопостачання та газу для приготування їжі

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин називає підвищення тарифів на електрику для населення – очікуваним кроком від уряду.

"Наскільки цілі, що декларуються рішенням, будуть досягнуті в результаті, викликає питання, – вважає експерт. - Порівнювати вартість квт.ч від бензинового генератора з квт.ч енергосистеми, на мій погляд, перекручування. Вартість аварійної генерації завжди вища за промислове виробництво. З таким успіхом можна порівняти вартість свічок для освітлення, тоді можна було тариф ставити ще вище".

Загалом сама цифра призначеного тарифу не має точного обґрунтування, і це викликає несприйняття у населення, зазначає Ігор Черкашин.

Крім цього, продовжує він, знову порушення процедури ухвалення рішення ставить саме рішення під майже стовідсотковий ризик скасування при судовому процесі.

"Так було з рішеннями уряду щодо газу, які опротестовували газові компанії, – нагадує експерт. – І їм ще сплачували компенсації. Це ж рішення не вплине на тарифи для промислового споживача. Побутова реакція населення зведеться до спроби показати максимальне споживання за травень, такий собі спосіб "надихатися" перед занурюванням у нові тарифи. Варто також зазначити, що основний удар припаде по електрофікованих багатоповерхівках, де немає гарячого водопостачання та газу для приготування їжі. Дістанеться і приватному сектору, який раніше повірив уряду, перейшовши на електроопалення з газу. Сумно, що збільшення тарифів не враховує цих груп споживачів, що немає довготривалих програм лізингу теплових насосів, що реально діють, для населення. Одні туманні перспективи".

Коли у нас пропонується новий тариф приблизно 6 центів за кВт-год – це наближення до структури ціноформування європейського ринку

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розмірковує так:

"В Україні, яка інтегрується до ЄС, мають бути й відповідні – світові, європейські – ціни та тарифи. Слід подивитися, як складається ситуація на ринку енергетичних товарів та послуг. Так ось, такої низької ціни, яка у нас діє зараз (3 центи за кВт-год) для домогосподарств, немає ніде. Це було б можливе, давай гідроелектростанції 80% постачання енергії. Але цього немає. Навіть у тоталітарній Білорусі, де тарифи субсидуються, побутові споживачі платять приблизно вдвічі більше, ніж зараз в Україні (а для бізнесу там – 10 центів за кВт-год). У Європі середній тариф для домогосподарств – 12 центів за кВт-год. Промисловість там у вигіднішій ситуації, бо діє логіка – чим більше купуєш, тим більше отримуєш".

Тому, продовжує економіст, коли у нас пропонується новий тариф приблизно 6 центів за кВт-год (якщо взяти офіційний курс НБУ), це наближення до структури ціноформування європейського ринку. Такий крок необхідний, щоб у виробників електроенергії був оборотний капітал, щоб надійнішими стали дистриб'юторські мережі. Це зробить цей сектор, який серйозно постраждав від російських обстрілів, більш привабливим для інвестицій. І критикувати подібні рішення – недоцільно, впевнений Ярослав Романчук.

"Особливо зазначу, що йдеться виключно про підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Не про підвищення податків, – наголошує експерт. – Я категорично проти підвищення податків на ті самі енергетичні товари".

Читайте також на порталі "Коментарі" - тарифи на електроенергію таки будуть підвищені: що важливо врахувати.