Чи можуть аграрні переговори України та Польщі бути поставлені на паузу: що відбувається

Співпраця, яка наразі є між Україною та Польщею у всіх сферах - дуже велика і важлива для кожної з цих країн

Переговори щодо обмеження імпорту українських сільськогосподарських продуктів перервали через те, що "деякі представники" з боку Києва отримали підозру у корупційній діяльності. Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, який брав участь у попередньому раунді переговорів між країнами та відзначився дуже дивною поведінкою. Що і чому зараз відбувається в українсько-польських переговорах щодо постачання та транзиту нашої продукції? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Польща як частина ЄС змушена виконувати загальні правила

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук поділився таким коментарем:

"Розмови, які зараз намагається вести заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, виглядають більше як помста за те, що розповіли представники українського бізнесу після зустрічі з ним у Варшаві наприкінці березня. Тому його заяви ніяк не впливають на двосторонні відносини, які відбуваються на державному рівні (прем’єр-міністри, міністри)".

Водночас, продовжує експерт, з огляду на те, що зараз в Україні немає міністра аграрної політики, переговори поки що тривати не можуть. Але щойно буде призначено нового керівника профільного міністерства або виконуючого обов'язки – діалог продовжиться.

"Втім, він не зупиняється. Співпраця, яка зараз є між Україною та Польщею у всіх сферах - дуже велика і важлива для кожної з цих країн, – зазначає Денис Марчук. – Крім того, слід розуміти, що умови, які попередньо обговорювалися, виконані. Наш транзит йде територією Польщі, кордон не блокується. З'являється більше конструктиву та віри у покращення стосунків".

Ну, а продовження Європейською Радою для України програми "без мит та квот" дозволить збільшити присутність нашого експорту в Європі, упевнений експерт. А Польща, як частина ЄС, змушена буде виконувати ці загальні правила.

"Констатуючи: я не зосереджувався б на словах Колодзейчака, а аналізував реальні речі – транзит йде, український експорт працює, пункти не заблоковані, діалог триває", – наголошує Денис Марчук.

Поляки спробували сховатись за проблемами в Україні

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін нагадує, що в українському Міністерстві аграрної політики зараз є великі кадрові зміни.

"Пішов у відставку його голова Сольський, якому раніше було висунуто певні звинувачення. Всі його заступники – під підозрами. І поляки не могли на це не відреагувати. Адже саме замміністра аграрної політики є фігурантами переговорів", – пояснює експерт.

У той же час, продовжує він, важливо розуміти, що процес переговорів складний і для поляків, яким доводиться відступати від тих позицій, що їм нав'язує їхній внутрішній соціум. І, якщо є можливість сховатися за проблеми в Україні, за підозри членам переговорного процесу – це зроблять. Що поляки й зробили.

"Їхні заяви, небажання продовжувати переговори, посилаючись на корупційні скандали в Україні – не більше, ніж спосіб затягнути ці переговори, не йти на узгоджені рішення щодо заходу української аграрної продукції через польську територію", – вважає Олег Пендзін.

Польські фермери хочуть мати особливий статус

Те, що відбувається у відносинах між Україною та Польщею в аграрній сфері, – складно коментувати, зізнався народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко. Це питання, підкреслює він, глибше, тут загалом ситуація у ЄС, у його сільському господарстві.

"Польські фермери хочуть мати певний особливий статус. Минулими вихідними вони блокували Варшаву, вимагаючи скасувати нові "зелені правила", щоб не вкладатися більше в екологічно чисту продукцію, а продовжувати шлях засипання землі хімікатами. Але є загальні правила, ухвалені на рівні ЄС, які обійти не вийде. На жаль, польські фермери не хочуть сучасно розвиватися, їх влаштовує "по-старому". Але так уже не вийде, як і сидіти на дотаціях. Зараз нам це створює проблеми, адже під час війни українська тема стала для багатьох заручником вирішення їхніх власних питань", – зазначає експерт.

За його словами, Україна готова поділитися з польськими фермерами своїм досвідом, щоб вони стали на сучасні рейки і рухалися швидше та ефективніше. З користю і собі, і всім.

"Продовжимо вести діалог, – запевняє Леонід Козаченко. – Але тут важливо, щоби на політичному рівні польська влада сприяла вирішенню проблем. Тому що це насамперед польська, а не українська проблема. Ми знайдемо шляхи обходу, якщо блокування кордону під надуманим приводом відновиться. Але наші втрати будуть меншими, ніж у Польщі, де аграрне господарство існує за рахунок дотацій, що є неприйнятним у сучасних ринкових умовах".

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що свідчить ідея економічного бронювання: хто зрештою воюватиме.