Головна Новини Суспільство події Безстрокова акція протесту шахтарів: скільки в бунтах економіки, а скільки – політики
commentss НОВИНИ Всі новини

Безстрокова акція протесту шахтарів: скільки в бунтах економіки, а скільки – політики

Експерти розібралися в причинах безстрокової акції протесту шахтарів у Києві та розповіли, як вирішити проблему

1 липня 2020, 12:32 comments1606
Поділіться публікацією:

У Києві 30 червня почалася безстрокова акція протесту шахтарів і профспілкових працівників. Хоча про невдоволення гірники заявляли ще навесні, збираючись вийти на мітинги після карантину. Експерти розповіли виданню "Коментарі", скільки у "шахтарських бунтах" економіки, скільки – політики, і що робити, щоб вирішити проблему.

Безстрокова акція протесту шахтарів: скільки в бунтах економіки, а скільки – політики

Після того, як шахтарі провели акцію під Офісом президента, Володимир Зеленський поставив завдання вирішити проблеми гірників (зокрема – з виплатою їм боргів і відновленням нормальної роботи шахт). Раніше в рамках Антикризового енергетичного штабу Міненерго ініціювало пріоритет використання українського вугілля на теплових електростанціях, зокрема "Центренерго". Відповідне розпорядження затверджено Кабміном. Гірники вимагають ще й відставки голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, який пролобіював минулої осені поставки енергоресурсів із Росії та Білорусі.

"Тиск мітингувальників може здобути успіх"

Керівник Центру аналізу і стратегій (ЦАіС) Ігор Чаленко звертає увагу, що вимоги шахтарів, які висуваються останнім часом, мають кілька рівнів.

"З одного боку, це затяжна ситуація з виплатами зарплат на державних шахтах, – пояснює експерт. – Лише 12% з них є збитковими. Борги накопичуються систематично і уряду доводиться повертатися до питання погашення зарплат мало не щокварталу".

Із ситуації, за думку Ігоря Чаленко, є два виходи:

– продовжувати ліквідацію шахт з паралельною роботою щодо залучення інвестицій у відповідні райони та перекваліфікації шахтарів;

– або зобов'язати закуповувати вугілля цих шахт за неринковими завищеними цінами, що негативно позначиться на підприємствах енергетичної галузі.

"Що стосується приватизації цих об'єктів, то подібний результат вважаю малоймовірним", – зазначає керівник ЦАіС.

Другий рівень вимог викликаний кризою в енергетиці у зв'язку з економічною ситуацією, вважає експерт.

"Так, ще до пандемії через теплу зиму виробництво електроенергії і тепла впало вп'ятеро, – нагадує Ігор Чаленко. – На складах утворився надлишок вугілля, відповідно, навіть приватним шахтам довелося шукати нові ринки збуту, що їм не вдалося. Недавнє рішення Кабміну щодо українського вугілля більше "грає" саме на приватників, оскільки 59% шахт, які знаходяться на неокупованій території, виведено з державної власності. З іншого боку, на тому ж Центренерго подібне рішення лише примножить збитки, які вже складають близько 2 млрд грн. Безумовно, подібні дії не тільки розбалансують підприємство, але й зменшать стартову вартість на майбутній приватизації".

Третій рівень – виключно політичний, упевнений експерт. Йдеться про вимогу відставки голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса як "головного ворога вугільної галузі".

"Виходячи з нинішніх тенденцій і розкладів, тиск мітингувальників може здобути успіх", – передбачає Ігор Чаленко.

"Звільнення Геруса – визнання таких проблем і покарання винного"

"Проблема зрозуміла. Причини також, – говорить член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. – Це імпорт електроенергії з Росії і спекуляції на ринку електроенергії. Тут винен виключно Герус як голова комітету, оскільки він лобіював такі рішення, і, відповідно, за даними публічної інформації має відношення до спекуляцій. Тобто, звільнення Геруса – це буде, принаймні, визнання таких проблем і покарання винного".

Корупція на державному "Центренерго", яке накопичило боргів на 4,5 млрд грн, і обмеження роботи ТЕС плюс адміністративне регулювання для заниження цін зі сторони Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) також посилили кризу, впевнений експерт.

"Тут Герус має часткове відношення, але його пасивність у цих питаннях – це було фактично потурання проблемам", – вважає Юрій Корольчук.

Показово, за його словами, що раніше при існуванні так званої формули корупційної "Роттердам плюс" шахтарі мали ринок збуту для своєї продукції. І таких боргів як зараз – ніколи не було. Так, якщо зараз заборгованість по зарплатах – понад 1 млрд. грн., у 2016-2019 рр. завжди на початок року борги не перевищували 100-150 млн грн.

Експерт зазначає, що "Роттердам плюс" став умовно-ринковим механізмом.

"Адже до нього ціна на електроенергію визначалася вручну, що й породжувало корупцію, – пояснює Юрій Корольчук. – Формула визначала прогнозовану ціну на вугілля, згідно з якою розраховували ціну електроенергії для промислових споживачів. Було створено ситуацію, коли енергосистема працювала без збоїв і криз, шахтарі отримували зарплату і тарифи не зростали. А зараз криза призвела до збитків "Енергоатому", "Центренерго", "Укренерго", приватних ТЕС, державних шахт".

На думку експерта, для вирішення проблеми в цілому потрібно виконувати прийнятий баланс виробництва електроенергії, де передбачено споживання вугілля, що видобувається в Україні. І заборонити імпорт демпінгової електроенергії з Росії та Білорусі, оскільки це буде штучно знижувати ціну електроенергії на ринку, і українські ТЕС не будуть мати коштів, щоб розраховуватися за вугілля.

"Вугілля в нинішніх умовах став одним з найдорожчих видів енергоносіїв"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій впевнений, що в бунтах шахтарів переважає економіка.

"В умовах стиснення економіки – такої кількості енергії, як раніше, вона не споживає. А вугілля у нинішніх умовах стало одним із найдорожчих видів енергоносіїв, – пояснює експерт. – З іншого боку, держава, дійсно, має враховувати і можливості протекціонізму у відношенні до вітчизняного енергоносія, і необхідність зберегти власну галузь для майбутнього, і соціальні моменти, тобто загрозу безробіття для десятків тисяч шахтарів. Природно, що Коломойський, який досі контролював "Центренерго", не мислить такими категоріями".

При цьому Олександр Палій не виключає: якщо буде ясно, що криза і дешеві енергоносії – це надовго, державі все ж доведеться приймати рішення про реструктуризацію вугільної сфери. А саме – про закриття декількох найбільш збиткових шахт.

"Але досі влада через страх соціальних наслідків і відсутність мобілізації ресурсів не була здатна проводити раціональну політику", – підкреслює експерт.

Нагадаємо, Герус заявив, що зараз  зарплату на державних шахтах затримують приблизно на місяць.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини