Багато опадів: яка погода буде в Україні у січні 2024

Подекуди опадів випаде більше норми, а от температура буде вищою, ніж зазвичай

Перший місяць нового 2024 року в українських регіонах прогнозується теплішим, ніж це було раніше. Такий прогноз оприлюднили в Українському гідрометцентрі

"Середня місячна температура повітря в січні передбачається 0-4° морозу, на Закарпатті, в Криму, Одеській та Херсонській областях 0-2° тепла, що на 1,5-2° вище за норму", - зазначено в повідомленні.

Кількість опадів прогнозується 32-43 мм (в горах Криму 77 мм), що є нормою. В східних, Закарпатському, Львівському, Івано-Франківському та Чернівецькому регіонах очікується 35-78 мм опадів (в Карпатах місцями 80-100 мм), що є трохи більше за норму.

"Впродовж останніх десятиліть відбуваються потужні зміни в кліматичній системі. Зокрема, середня за рік температура в Україні зросла на один градус. Літо і зима стали теплішими майже на 1,5 градуса. Ця зима також не стане виключенням",- пояснила ситуацію завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Як вона стверджує, прогнозується, що середня за сезон температура в нашій країні може бути на 1-2 градуси вищою за норму.

"Класично у нас найнижчі температури спостерігаються десь в середині січні – другій половині січня, в лютому, то саме цей період у нас може бути найхолодніший. В цей період можливі найсильніші снігопади, зазвичай", - прогнозує синоптик.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що в Україні циклонів з ураганними вітрами може стати більше. Циклон "Філ", що наробив шкоди в українських регіонах, був одним з найсильніших на території чорноморського регіону за останні кілька десятків років. Далі такі циклони утворюватимуться щораз частіше. Про це попереджує науковець та метеоролог Ігор Кібальчич.