Головна Новини Суспільство події Амірханян знову отримав підтримку АМКУ, незважаючи на санкції Зеленського - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Амірханян знову отримав підтримку АМКУ, незважаючи на санкції Зеленського - ЗМІ

Журналісти знову запідозрили АМКУ в підтримці одіозного підприємця

8 червня 2021, 14:05
Поділіться публікацією:

Антимонопольний комітет України проігнорував санкції Ради національної безпеки і оборони України щодо підприємця Араїка Амірханяна і в черговий раз підтримав одну з його компаній під час розгляду "троллінгових" скарг. Про це пише видання "Українські новини".

Амірханян знову отримав підтримку АМКУ, незважаючи на санкції Зеленського - ЗМІ

АМКУ - фото з відкритих джерел

Журналісти повідомляють, що в розпал будівельного сезону ці скарги дозволили заблокувати два великих дорожніх будівництва на загальну суму понад 2 млрд грн. Зокрема, в матеріалі йдеться про те, що постійно чинна адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг у галузі державних закупівель задовольнила відразу дві скарги компанії ПП "Південьтехбуд" (код ЄДРПОУ 32863396) на дії Миколаївської служби автомобільних доріг України. Скарги заблокували капітальний ремонт близько 35 км дороги М-13 Кропивницький-Платонове в Миколаївській області, загальна очікувана вартість лотів становила понад 2 млрд грн ( тендер 1 , тендер 2 ). Тендерна пропозиція "Південьтехбуд" була відхилена і компанія поскаржилася на документацію, яку подали на тендер інші учасники.

"Колегія АМКУ на чолі з заступником керівника комітету Наталією Буроменською не без відома голови АМКУ Ольги Піщанської задовольнила скаргу і постановила САД скасувати участь конкурентів компанії в торгах. За даними джерела в АМКУ, позицію з цих кейсів готував директор департаменту оскаржень Роман Коваль", — написали журналісти .

При цьому, за даними видання, колегія не звернула увагу, що сам "Південьдортех" не має необхідного підтвердження достатнього досвіду, щоб брати участь в таких великих тендерах, а також не надав фінансового забезпечення своєї тендерної пропозиції (про це пише замовник у відгуку на скаргу компанії на сайті Prozorro). Крім того, згідно з даними системи Opendatabot , у компанії є податковий борг понад 16 млн грн.

Журналісти відзначають, що "Південьтехбуд" — це перейменоване ПП "Дорлідер", яке входить до переліку компаній, які перебувають під санкціями РНБО Араїка Амірханяна . Напередодні СБУ викрило нанесення збитків державі на 280 млн грн компанією ВАТ "Первомайський спецкар'єр". Протягом 2-х років фірма незаконно видобувала граніт після завершення дії відповідних державних ліцензій.

Відзначається, що і сам Антимонопольний комітет неодноразово визнавав "Південьтехбуд" учасником змов з іншими структурами Амірханяна з метою завищення цін на послуги, що надаються. З 28 квітня по 2 червня компанія подалася на участь в тендерних процедурах на загальну суму 7,8 млрд грн.

"Активізація компанії трапилася через тиждень після того, як РНБО ввела санкції проти Амірханяна, а Президент Володимир Зеленський позбавив його громадянства України", — йдеться в статті.

Раніше ЗМІ неодноразово повідомляли , що АМКУ сприяє незаконної діяльності структур Амірханяна. Наприклад, як писали журналісти , Амірханяну активно "підігравала", очолююча колегію, уповноважена комітету Агія Загребельська, яку звільнили в 2019 році за недостовірне декларування.

Тепер же до них приєдналися і заступник голови АМКУ Наталія Буроменська разом з директором департаменту оскарження Романом Ковалем. Саме її призначення в АМКУ свого часу викликало багато питань. Формально вона подавалася на посаду як юрисконсульт компанії "Водафон Україна". Однак її реальним "бекграундом" був і залишається чоловік — офіційний аудитор НАБУ за квотою Кабміну, призначений ще в 2018 році професор Михайло Буроменський.

У 2019 Буроменська балотувалася до парламенту від партії" Голос ", правда на 85-му місці. Що, втім, не завадило їй стати уповноваженою АМКУ згідно з указом Зеленського відразу після парламентських виборів.

"Втім, після прямого ігнорування санкцій РНБО щодо одного з найбільш одіозних підприємців України, який всіма силами намагається заблокувати" Велике будівництво "президента країни, від такої лояльності може не залишитися і сліду", — резюмує видання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини