Викрадення активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького: справу передано до суду

ДБР передало до суду справу про викрадення активістів Євромайдану

В червні 2022 року Державне бюро розслідувань завершило слідчі дії у справі про викрадення двох активістів під час Революції Гідності. Обвинувальний акт проти восьми осіб направлено до суду.

Мова йде про викрадення активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького 21 січня 2014 року з Олександрівської клінічної лікарні. Викрали двох осіб організована група зловмисників. З викрадених чоловіків підозрювані знущалися та катували їх. За даними слідства, обох вивезли в Бориспільський район з пакетами на голові. Один з полонених - Юрій Вербицький - помер від травм та переохолодження. Підозрювані того ж дня викрали ще одного чоловіка - Владислава Іваненка, чоловіка так само били та катували.

За інформацією ДБР, стосовно обвинувачених правоохоронні органи здійснювали спеціальне досудове розслідування (in absentia). Підозрювані переховуються від слідства в росії та окупованих територіях "ЛДНР". Заочно їм повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу: незаконне позбавлення волі або викрадення людини (частина 3 статті 146 КК України), катування (частина 2 статті 127 КК України), умисне вбивство заручника або викраденої людини за попередньою змовою групою осіб (пункти 3, 12 частини 2 статті 115 КК України), створення злочинної організації (частина 1 статті 255 КК України), незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (стаття 340 КК України).

В разі доведення в суді вини підозрюваних, їм загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення. Раніше в справі щодо викрадення Луценка та Вербицького до відповідальності було притягнуто 19 осіб, з них двоє були міліціонерами.

Як писав портал, Віталій Кім розповів, кого вдалося звільнити з полону під час обміну.