Скільки коштує краща камера та пакетик метадону для ув'язнених - розслідування ДБР

ДБР провело розслідування щодо злочинної діяльності в установі виконання покарань. Виявилось, що серед працівників установи є хабарник і наркоторговець

Працівники ДБР затримали працівників установи виконання покарань (УВП), які за гроші робили більш комфортним життя у в'язниці, повідомляє прес-служба.

Державне бюро розслідувань затримало двох чоловіків – працівників Дніпровської установи виконання покарань №4. Слідство зібрало докази того, що один з них був хабарником, а другий продавав наркотики своїм підопічним.

Перший підозрюваний – майор внутрішньої служби. Під час виконання своїх службових обов'язків він контактував із так званими "смотрящими" – кримінальними авторитетами. "Смотрящий" знаходив того, хто хотів переведення у комфортнішу камеру. Вартість такого переведення – хабар у розмірі одна тисяча доларів. Доступ до мобільного телефону, азартні ігри, одиночні камери без сусідів – злочинні епізоди, які також інкримінують майору. Кошти, як інформує ДБР, вручались не особисто, а для конспірації переводились на рахунок тещі.

Фігуранту оголошено підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу – злочин, вчинений службовою особою, який карається ув'язненням терміном від п'яти до десяти років і конфіскацією майна.

Другий підозрюваний працював на посаді молодшого інспектора. Одного дня він вирішив пронести на територію установи пакетик з метадоном, але під час обшуку наркотик виявили. Чоловік підозрюється згідно з ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу. За злочин, пов'язаний з поширенням наркотичних речовин, його можуть покарати, ув'язнивши максимум на три роки.

Видання "Коментарі" нагадує, що Дніпровська установа виконання покарань №4 – одна з трьох установ, де у 2020 р. започаткували експеримент – камери підвищеного комфорту за офіційним тарифом (див. посилання). У червні того ж року установу відвідав особисто Денис Малюська, міністр юстиції, та Олена Висоцька, його заступниця. Камера підвищеного комфорту – приміщення площею 25 кв. м, розраховане на чотирьох осіб. Вартість перебування у цій камері: 880 грн. на добу.

Дніпровська установа виконання покарань №4 вміщує 1615 засуджених, кількість штатного персоналу – 428. вартість утримання одного засудженого – 50570 грн./рік. Згідно з рейтингом SURGe на сайті Міністерства юстиції установа має найнижчий сумарний рейтинг за низкою показників серед аналогічних закладів України.

Про реєстр педофілів – ще один проєкт, який запустить незабаром Міністерство юстиції, видання "коментарі" повідомляло раніше.