На Хмельниччині викрито лікарів, які організували схему ухилення від мобілізації

У лікарів було вилучено майже 8 мільйонів гривень

На Хмельниччині співробітники Національної поліції та СБУ викрили корупційну схему, організовану лікарями, які за хабарі допомагали чоловікам призовного віку отримати фальшиві медичні висновки про інвалідність. Під час обшуків було вилучено близько 8 мільйонів гривень у різних валютах. Про це повідомляє Нацполіція.

Як встановили правоохоронці, заступниця голови військово-лікарської комісії (ВЛК) разом з лікарем екстреної медичної допомоги створили схему, за якою чоловіки призовного віку могли уникнути служби в армії. За допомогою фіктивних діагнозів вони оформлювали медичні документи, які подавали на розгляд ВЛК, що надавала відповідний висновок. Вартість "послуг" зловмисників становила від 3 000 до 8 000 доларів США.

10 жовтня правоохоронці затримали лікаря підстанції екстреної допомоги під час отримання чергового хабаря. Крім того, зафіксовано понад 150 000 гривень, отриманих злочинцями за вирішення подібних питань.

Під час обшуків у фігурантів справи вилучили значні суми готівки — 182 000 доларів США та 6 500 євро, а також чорнові записи з іменами "клієнтів", медичну документацію та інші докази.

На основі зібраних матеріалів слідчі повідомили затриманим про підозру у зловживанні впливом за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України, що передбачає до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі триває слідство, під час якого встановлюються інші учасники схеми та особи, які скористалися незаконними послугами.

Нагадаємо, у Вінницькій області правоохоронці та СБУ викрили корупційну схему, організовану директоркою медичного закладу, яка отримувала хабарі за сприяння у встановленні групи інвалідності. За 3 300 доларів США вона пообіцяла доньці літньої жінки вплинути на рішення лікарів МСЕК, щоб ті присвоїли її матері статус інваліда, що потребує постійного догляду.