Кадрові зміни в Нацгвардії після трагедії в Дніпрі: кого звільнили

Президент звільнив командувача Нацгвардії після стрілянини в Дніпрі

27 січня президент Володимир Зеленський підписав указ №34/2022 про звільнення Микола Балана з посади командувача Національної гвардії. Також глава держави видав ще один указ про призначення тимчасового виконувача обов'язків командувача.

Тож тепер замінить командувача Нацгвардії генерал-лейтенант Юрій Лебедь. Відомо, що Балан сам написав рапорт про відставку в зв'язку з трагедією в Дніпрі.

Нагадаємо, що 27 січня в Дніпрі військовий стріляв в інших військовослужбовців на Південному машинобудівному заводі. В результаті загинуло п'ятеро осіб, двоє з п'яти поранених в тяжкому стані. Протягом дня підозрюваний здався правоохоронцям самостійно, йому повідомлено слідчими Державного бюро розслідувань про підозру.

Артемій Рябчук підозрюється у вчиненні правопорушень за пунктом 1 та пунктом 4 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство); а також за частиною 3 статті 408 КК України (дезертирство) та частиною 3 статті 410 КК України (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів). Про це відомо з сайту Державного бюро розслідувань.

Відомо, що підозрюваного перевірили на стан алкогольного, наркотичного сп’яніння. Також йому буде призначено експертиза щодо психічного стану. Серед версій злочину - можлива наявність особистих відносин між нападником та потерпілими. Слідчі перевіряють інформацію про факти цькування підозрюваного іншими військовослужбовцями.

Як повідомляв портал "Коментарі", Гетманцев наголосив, що з військовими треба проводити психологічну роботу, коментуючи трагедію в Дніпрі.