Хірурга з Рівненщини судитимуть за підроблені діагнози для ухилянтів

Видані довідки лікарем слугували підставою для визнання чоловіків непридатними

У Рівненській області завершено розслідування щодо лікаря, який допомагав військовозобов'язаним уникати служби, оформлюючи їм фальшиві медичні документи. Співробітники ДБР закінчили досудове розслідування, і обвинувальний акт вже передано до суду.

Хірург оформлював стаціонарне лікування пацієнтам, які не мали потреби в медичній допомозі, а після цього видавав фальшиві довідки з діагнозами, що вказували на хронічні проблеми з опорно-руховим апаратом. Ці документи слугували підставою для ухвалення рішення про непридатність до військової служби.

Організаторами цієї схеми виступили адміністратор приватної клініки в Рівненській області та його спільник. За послуги вони отримували по 6,5 тисяч доларів з кожного клієнта. Злочинну діяльність розкрили співробітники СБУ та внутрішньої безпеки Нацполіції, які затримали одного з учасників під час передачі хабаря.

Прокурор передав справу для подальшого розслідування до ДБР. Хірург повністю визнав свою провину, а два організатори вже проходять через судові слухання.

Медика звинувачують у підробці офіційних документів за попередньою змовою, що передбачає покарання згідно з ч. 2 ст. 358 КК України у вигляді обмеження волі до трьох років.

Нагадаємо, Харківський суд визнав 39-річного мешканця винним в ухиленні від військової служби під час мобілізації. Київська окружна прокуратура міста Харкова підтримала обвинувачення, в результаті чого чоловіку призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.