Банкіри вивели з України понад 600 млн грн: подробиці схеми

Підозрювані перебувають під вартою

Голова правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит" та два його заступника розтратили понад 608 млн грн фінансової установи. В Офісі Генерального прокурора повідомили, що розслідування у справі завершено, інформує портал “Коментарі”.

Банкірам інкримінують участь у злочинній організації та розтрату ввіреного їм майна (ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України).

“Розслідуванням встановлено, що учасники злочинної організації, бувши членами кредитного комітету банку, у 2010 році оформили кредитні договори на підконтрольну власнику фінустанови новостворену юридичну особу. Вона не мала обігових коштів та кредитної історії, а також не мала у власності будь-якого майна”, - розповіли в Офісі.

Надалі учасники злочинної організації готували зовнішньоекономічні контракти між підприємством, з однієї сторони, та підконтрольними організатору компаніями-нерезидентами з іншої сторони. Контракти використовували як підстави для виведення коштів з банку позичальником.

У результаті проведення таких операцій з рахунків банку незаконно виділено сотні мільйонів кредитних коштів. В подальшому їх перерахували на рахунки компаній-нерезидентів, які також є підконтрольними членам злочинної організації. Фактично внаслідок реалізації схеми з території України вивели та не повернули банку понад 608 млн грн.

Підозрювані перебувають під вартою. Керівникам банку та їх захисникам повідомлено про завершення досудового розслідування та надано доступ до матеріалів в порядку ст. 290 КПК України.

Крім того, триває розслідування стосовно фактичного власника АТ "Банк "Фінанси та Кредит" за фактами створення злочинної організації й участі у ній, розтрати та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні діяла масштабна схема торгівлі людьми.