Три родини викупили палац на Львівщині: для чого і як їм це вдалось (ФОТО)

Палац у Підгірцях не мав статусу державної пам’ятки, тому його можна було продавати і приватизовувати

Палац Яблоновських-Бруницьких у селі Підгірці на Львівщині викупили три родини і почали його реконструкцію. Споруда довгий час передавалась з рук в руки і лише тепер її почали відновлювати. Палац чомусь не був включений в реєстри державних пам’яток України, хоча на переконання експертів, становить важливу історичну цінність. Про це пише видання "Твоє місто", передає портал "Коментарі".

Викупили палац у Підгірцях родини Герга, Берник, які живуть у цьому ж селі та Онишкевич зі Львова. Вартість покупки та витрати на ремонт вони журналістам не озвучують. Проте додають, що споруда до їхніх рук потрапила у вкрай занедбаному стані. І на це вплинули не стільки вік та воєнна розруха, як тривалий період без господаря.

"Хоча палац і раніше перебував у приватній власності, це були просто руїни. Не було ні вікон, ні дверей, дах обвалився, дерев’яні балки знищені, перекриття між поверхами майже не було, на даху росли триметрові дерева. Усюди – грибок", – розповіла Світлана Герга.
Нині тут провели ремонт даху, стелі, бокових веж і тераси, укріплено стіни та облаштовано деякі кімнати на цокольному поверсі. Усього у палаці 60 кімнат та три поверхи. Нові власники усіляко намагаються відтворити інтер’єр та меблі того часу. Для цього доводиться постійно розшукувати цінні речі на антикварних ринках. Дещо з втраченого зносять до палацу мешканці села.

"Проблема у тому, що якщо зовнішній вигляд палацу ще можна відтворити за фото, що є у істориків, а те, як усе було усередині - сказати важко, світлин не збереглося. Тому запозичуємо інтер’єр у інших львівських чи закордонних палаців", – зазначає Світлана Герга.

Окрім палацу, ще більшу цікавість становить місцевий дендропарк, площею 8 гектарів. Це унікальна пам’ятка садово-паркового мистецтва XVIII століття, де можна побачити рідкісні породи дерев, особливо цінним є 200-річний платан, якого не знайти ніде у Європі. Тут є грабова алея, старі сходи, літня ротонда, ставок.

Нові власники відкрили палац для відвідувачів кілька місяців тому. Ціну за вхід не встановлювали, однак встановили скриньку для добровільних пожертв. Телефон для запису на екскурсію - 097 143 84 08.










Читайте також: Федоров ответил, смогли хакеры во время взлома госсайтов получить данные украинцев из реестров или нет