Точна копія "Мони Лізи" піде з молотка: у скільки її оцінили

Точну копію картини Леонардо да Вінчі "Мона Ліза" продадуть на французькому аукціоні: її автор мав доступ до оригіналу

Французький аукціон Artcurial за кілька днів розпочне аукціон, на якому продадуть точну копію картини Леонардо да Вінчі "Мона Ліза".

Як повідомляє Reuters, це полотно було написано приблизно у 1600 році, автор невідомий, але експерти кажуть, що він міг змалювати картину з оригіналу, оскільки вони вражають своєю схожістю. Продати унікальний лот планують у діапазоні 173-230 тис. доларів (4,5-6 млн гривень).

Директор відділу мистецтва старих майстрів XIX століття Матьє Фурньє розповів, що копія шедевра епохи Відродження є "квінтесенцією західного мистецтва".

Відомо, що минулого місяця ця картина виставлялася у Відні та Брюсселі, а з 5 по 8 листопада – у столиці Франції.

До речі, влітку поточного року один із колекціонерів придбав у Парижі ще одну копію "Мони Лізи", її ціна склала 3,3 млн доларів. І це рекордна сума копії.

Зазначимо, що оригінал зберігається у Луврі. Вважається, що на картині зображено Лізу Герардіні, дружину флорентійського торговця шовком Франческо дель Джокондо.

Нагадаємо, що картина "Мона Ліза", створена художником Леонардо да Вінчі, є найбільш значущим і загадковим твором живопису в історії світового мистецтва. Вчені й досі вивчають цей шедевр. І недавнє дослідження показало на картині прихований вугільний рисунок.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що картини з Національної Лондонської галереї дали просканувати штучному інтелекту і комп'ютер показав дивовижні результати. Одну з картин, яку приписували пензлю відомого художника Пітера Пауля Рубенса, штучний інтелект назвав не автентичною.